Skrapade inte rutan tillräckligt – blev av med körkortet

Polisen tvekade inte när de såg bilen – de tog förarens körkort på plats.

Det här kikhålet hade kvinnan skrapat fram. Bild: Politiet i Agder

När polisen i norska Agder stoppade bilen i en trafikkontroll ansåg de inte att "kikhålet" hon hade skrapat fram på framrutan räckte till.

"Kvinna 36 år anmäls för att bara ha skrapat ett litet kikhål i isen på framrutan. Körkortet beskagtaget", skriver polisen i Agder på sitt Twitter-konto.

Tumregeln är att framrutans "vindrutetorkarfält" och de främre sidorutorna ska vara fria från snö, is och imma. Om rutorna är mindre skrapade än detta, kan man få 2.000 kronor i böter. Men, ett kikhål som är mindre än ett A4-ark räcker inte – då ryker kortet, enligt den norska polisen.

"Blir du stoppad med en sikt som är mindre än ett A4-ark, då beslagtas körkortet på plats", skriver norska trafikpolisen sin hemsida. "Körkortet kan tas i beslag, även om sikten är större än ett A4-ark, men det beror på tid, plats och trafikförhållanden."

Även i Sverige kan du få böter om du slarvar med att skrapa rutorna eller struntar i att borsta bort snö på biltaket. Är det riktigt dåligt skrapat kan du åtalas för vårdslöshet i trafik. 

Se tips nedan hur du blir av med is på rutan utan att skrapa.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En trafikfara, så helt rätt att bli av med körkortet när man har skrapat rutan så dåligt.
344
8