Polisbil till salu – men varning för att tända blåljuset

Just nu finns en före detta polisbil till salu på Blocket, en Volvo XC70 2.5T AWD från 2005. Fullsmetad med blåljus, men det finns en hake...

Du får under färd på allmän väg inte avge annat än vitt/gult ljus framåt, rött ljus bakåt och blinkande orangefärgat ljus vid sidoförflyttning. Blått ljus får endast användas av utryckningsfordon, enligt polisen.

På Blocket kan man hitta allt, inte minst skojiga och ovanliga bilar. Just nu finns till exempel en gammal "polisbil" med 461.241 km på mätaren till salu. Enligt ägaren har den gått som målad polisbil i Sundsvall.

"Mycket trevlig bil, och jag själv är mycket nöjd över den men börjar klia i fingrarna efter något nytt nu", skriver ägaren i annonsen. 

2.5T med 210 hk, femväxlad automat, svart inredning, tonade rutor, övre fäste i framrutan till blåljus, polisens egna knapp till att stänga av ALLA lampor, speciell knapp att låsa bakdörrarna och dragkrok.

På minussidan anges handbroms, ABS-problem och spjällhus som bör bytas.

Den nya köparen får även en hel del blåljus med sig: fyra blåljus utvändigt, två blåljus i grillen, ett blåljus i framrutan, fyra blåljus i bakrutan, ett blåljus i vardera sidobakruta, två mindre blåljus (kan sättas t.ex i backspeglarna, ej inkopplade) och en blåljuspuck med magnet.

Hur coolt som helst – vilket man kan se på bilderna. 

Nu till problemet. Sedan början på året är det förbjudet för privatpersoner köra med målade polisbilar utan specialtillstånd. Det är dock inte detta som är problemet eftersom dekalerna med polis och vapensköld är bortplockade. Däremot är de blå extraljusen ett problem, det är olagligt att som privatperson använda blåljus, vilket vi har skrivit om tidigare.

Att köra med tända blåljus kan resultera i böter samt "föregivande av allmän ställning", vilket är en brottsrubricering för den som obehörigt utger sig för att vara en myndighetsperson under myndighetsutövning. 

"Blått ljus får endast användas av utryckningsfordon. Fri väg krävs med blått ljus och/eller sirén. Både ljud och ljus är var för sig giltigt som signal för fri väg och får inte användas av andra än förare av utryckningsfordon", uppger polisen.

Men om du inte tänder blåljusen, under färd, på allmän väg...

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle gärna köpa en bil som gått som polisbil.
65
251