Skrotningsklassad Mercedes låg ute på annons hos auktoriserad säljare

Det har blivit betydligt enklare att söka fram bakgrundsinformation om en bil tack vare nya tjänster på nätet – och det kan löna sig. Hedin Bil har i en dryg vecka haft en Mercedes C 300 4Matic från 2008 till salu. Bilen är importerad från USA men klassades som skrot 2010.

Att köpa bil hos en auktoriserad återförsäljare ska vara tryggare än att handla av en privatperson, men i det här fallet hade kunden alltså fått en skrotningsklassad bil för pengarna.

När vi ringer upp Hedin Bil och frågar som privatperson om bilen är säljaren tydlig med att bilen är importerad från USA, men han har inte fått reda på att den är skrotningsklassad. Det framgår av bilens uppgifter på både Car.info och Carfax. I bilinformationen på Carfax står det att "fordonet har en utfärdad salvage title från USA innan den blev importerad till Europa. Kontrollera bilens kondition på en verkstad innan köp."

"Det är mer än jag visste om. Det är inget jag fått reda på", säger säljaren.

När vi pratar med Lars-Olof Snygg, tillförordnad platschef på Hedin Bil i Trollhättan, säger han att säljaren i det här fallet inte gjort de nödvändiga undersökningarna.

• Brukar ni inte göra en kontroll på chassinumret när ni byter in bilar, till exempel hos Carfax?

"Inte på vanliga standardbilar, som Kia. Men på dyrare bilar som Mercedes, BMW och Audi ska vi alltid göra det", säger Lars-Olof Snygg.

• Vad händer med den här bilen nu?

"Den åker vi på en smäll på, för den går inte att sälja. Vi måste ta reda på omständigheterna och kontakta tidigare ägare. Det kan vara flera lurade personer i flera led. Det är omöjligt att svara på nu."

• Kommer ni ta bort annonsen?

"Ja, nu med detsamma. Olyckor händer i vårt arbete. Det ska inte hända men det kan slinka emellan."

Annonsen är nu borttagen.

Vi har tidigare skrivit om bilar som importeras från USA men som har klassats som skrotfärdiga i ett "tidigare liv". Vissa bilar är krockade, andra kan ha blivit vattenfyllda i en översvämning. Ofta har bilarna reparerats på ett billigt sätt för att de ska se bra ut, men under skalet kan bilarna ha allvarliga fel som kan innebära farliga köregenskaper.

USA har hårda regler kring hur skrotningsklassade bilar ska dokumenteras så se till att kolla en gång extra innan du slår till på en bil som är importerad från USA.

Tipset om den här bilen kom från en auto motor & sport-läsare som också letat fram skrotbilen i USA.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag brukar kolla upp mina bilköp noga.
252
68