V90 Cross Country provkörd: ”Skojig om man vet vad man gör”

Föregångaren Volvo V70 passade perfekt i gruvhuggen XC-kostym. Supereleganta V90 ser mer ut som en snobb i gummistövlar. Erik Trulsson provkör V90 Cross Country.
Annons

V90 Cross Country provkörd:
Erik Trulsson har provkört nya Volvo V90 Cross Country.

auto motor & sports Erik Trulsson befinner sig i ett snöfattigt Åre för att provköra nya Volvo V90 Cross Country.

Hej Erik! Vad är första intrycket av nya Volvo V90 CC?

Hej! För det första kallar inte Volvo modellen för V90 CC. Vi får kalla den för ”CC” om vi vill, men den korrekta Volvo-benämningen är Cross Country. 

Okej då, vad är första intrycket av V90 Cross Country?

Det första man kommer att tänka på var hur bra V70 passade som skogsmulle. V70 var grovhuvven på ett sätt som gjorde att suv-kostymen blev väldigt tuff. V90 är mer exklusiv än V70. Den är elegant, snygg och vacker och inte lika tacksam att suvifiera. Det blir inte samma grova och tuffa intryck, V90 Cross Country ser därför mer ut som en snobb i gummistövlar. Men den är ändå ganska tuff, eftersom det i grunden är en otroligt snygg bil.

Hur skiljer V90 Cross Country från vanliga V90?

Det viktigaste är att den har högre markfrigång, och det beror på flera saker, inte bara fjädringen. Jag kommer att gå närmare in på det i provkörningen i tidningen (nummer 4-2017). Utöver det har den förstås fått små tuffa detaljer, klassiska plastkanter kring hjulhus och bak på stötfångaren står det Cross Country. På insidan är lädret grövre mönstrat än vad som kan fås i vanliga V90. Förutom de här små attributen är det mesta samma som V90. 

• Vi ska testa Volvo V90 i auto motor & sport – du som kör V90, sätt betyg på din bil. Klicka här!

V90 Cross Country provkörd:
Se film när Erik Trulsson driftar med Volvo V90 Cross Coutry i filmen nedan eller på auto motor & sport Sveriges Instagramsida.

Skiljer den sig körmässigt något i förhållande till V90?

Ja, det skiljer en del, men mindre än man kanske tror. Det var större skillnad mellan V70 och XC70. Mer om körintrycken blir det också i provkörningen i tidningen. 

Vad kostar det att få Cross Country-kostym? 

V90 Cross Country blir ungefär 20.000 kronor dyrare än motsvarande V90-version. Motoralternativen blir samma som för V90.

Något annat du kan säga efter den första provkörningen?

Jag har hört flera testförare som säger att den är understyrd på ett dåligt sätt. Men jag skulle säga att V90 Cross Country initialt har en väldigt trygg understyrning. Den är mycket tydlig i sitt uppförande och sin chassibalans. Det finns massor av överstyrning att hämta om man vet hur man ska köra. Bilen har fin balans, den överstyr aldrig av sig själv utan bara när man vill – och det är lattjolajbans. På isbana ska tilläggas, på vägen är det mer komfort än körglädje som den här bilen handlar om. Även fyrhjulsdriften är i ursprungsläget inställd för att för att ge en trygg framkomlighet. 

Se Erik drifta med V90 Cross Country i en film på vårt Instagramkonto (på auto motor & sport Sveriges instagramsida finns ytterligare en film från provkörningen.)

• Glöm inte att följa auto motor & sport Sverige på Instagram där testförarna ofta lägger upp filmer och bilder från tester och provkörningar.

Längre provkörning i auto motor & sport nummer 4. 

 

Vi provar om det går att drifta med nya Volvo V90 Cross Country #volvo #volvov90 #volvov90cc #volvov90crosscountry #drift #ice #snow #volvodrift

A video posted by auto motor & sport Sverige (@auto_motor_sport_sverige) on

Annons
Annons
Rulla till toppen