Euro NCAP: Volvo S90 och V90 får fem stjärnor och toppbetyg i säkerhet

Euro NCAP: Volvo S90 och V90 får fem stjärnor och toppbetyg i säkerhet
Volvos ”City Safety” fungerar bra i alla de miljöer som Euro NCAP använde när man testade systemen.

Om det flyger champagnekorkar över Hisingen så är det helt i sin ordning. Den europeiska säkerhetsorganisationen Euro NCAP ger nämligen Volvo S90 och V90 fem stjärnor och de högsta betygssiffrorna som man uppmätt.

Betygssiffrorna som Euro NCAP delar ut moderniseras och blir strängare, år för år. Men om tar dagens betyg för Volvo S90 samt systermodellen V90 och lägger ihop de med krocktestet av suvmodellen XC90 (som testades 2015) så har Volvo de tre säkraste bilarna som testats av Euro NCAP.

Den kategori som Volvo S90 och V90 sorteras in i av Euro NCAP är "Premium Car". För att hitta något i samma kategori som går att jämföra med får vi titta på krockbetygen av Mercedes E-klass, som testades under 2016. E-klass fick bättre betyg för passagerare (90 mot 80 procent) medan S90/V90 överglänste när det gäller förarassistanssystem (93 procent mot E-klassbetyget 62 procent).

Generellt verkar det inte finnas några direkt svaga punkter hos Volvo S90 och V90, enligt Euro NCAP. Däremot lyfter man fram förarassistanssystemen som får beröm och de högsta betygen som getts, enligt de senaste kraven. Volvos "City Safety" fungerar bra i alla de miljöer som det testas och kan på egen hand bromsa bilen, upptäcka fotgängare och hålla bilen på rätt kurs.

Även fotgängarskyddet på Volvo S90/V90 bedöms som bra, med betygssiffran 76 procent. Volvo använder ett system som detekterar påkörning och då skjuter upp motorhuven i bakkant, vilket ger ett extra säkerhetsavstånd ner till motorn. De olika testmomenten går att se i Euro NCAP:s video som finns längre ned på sidan.

Skydd av vuxna i Volvo S90 fick samma höga betyg som Euro NCAP gav till Mercedes E-klass förra året: 95 procent.

Skydd av barn var det område där Mercedes E-klass uppvisade ett bättre resultat än hos Volvo S90/V90, 90 mot 80 procent.

Den europeiska säkerhetsorganisationen Euro NCAP ger Volvo S90 och V90 fem stjärnor. Mycket bra siffror i alla fyra kategorier.

Mercedes E-klass är i samma segment som Volvo S90/V90, "Premium Car", och den bilmodell som ligger närmast att jämföra med. Mycket bra siffror även här, även om Volvos förarassistanssystem är bättre.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Grymt bra jobbat av Volvo, bara att lyfta på hatten för toppbetyg från Euro NCAP!
434
15