Oljejätten i ny rapport: Elbilar kommer öka snabbt – men utsläppen sjunker inte

Oljebolagen ser just nu hur intresset för elbilar ökar, även om det kanske inte går så snabbt på alla marknader. Vi skrev tidigare om hur de flesta av cheferna i bilbranschen är övertygade om att elbilar i någon form är framtidens melodi. Batteribilar är den hetaste trenden i världen, enligt den undersökningen. Det är en ordentlig ökning från att ha varit på plats nio för bara två år sedan.

När BP nu publicerar sina framtidsspaningar i en ny rapport visar det sig att oljejätten också är övertygad: elbilar kommer öka snabbt. Till 2035 kommer antalet elbilar i världen öka från en miljon till 100 miljoner, enligt den här rapporten.

Men det behöver inte innebära att efterfrågan på olja har nått toppen och nu är på väg utför, enligt Spencer Dale, chefsekonom på BP. Han tror istället att efterfrågan på olja inte börjar minska förrän efter 2040 eftersom hushåll i tillväxtländer köper sina första bilar.

"Vi förväntar oss att elbilar fortsätter öka snabbt, men för oss är det ingen game changer när det gäller efterfrågan på olja", säger han.

Den åsikten håller inte konkurrenten Shell med om, som istället förväntar sig att efterfrågan på olja kommer börja minska redan inom fem år.

Det intressanta är att BP för ett år sedan gissade att det skulle finnas 70 miljoner elbilar i världen 2035.

Foto: Bigstockphoto

BP tror också att utsläppen kommer öka med i genomsnitt 0,6 procent om året till 2035. Det innebär i så fall att klimatmålen från Parisöverenskommelsen är utom räckhåll. 0,6 procent om året är ändå en minskning jämfört med 0,9 procent per år, som stod i förra årets rapport (och 1,2 procent per år från 2011 års rapport). Anledningen är högre energieffektivitet och nya framsteg när det gäller övergången till klimatsmart energi. De senaste två decennierna har utsläppen ökat i genomsnitt 2,1 procent om året.

Så här ser BP:s egen presentation av rapporten ut.

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att BP har rätt – elbilar blir ingen "game changer" för oljebranschen.
45
80