Seat Ibiza – femte generationen, byggd på MQB-plattformen – bilder och fakta

Seat Ibiza – femte generationen, byggd på MQB-plattformen – bilder och fakta
Chefsdesigner Alejandro Mesonero presenterade nya Seat Ibiza. Kommer till Sverige i sommar.

Senaste generationen Leon är en Golf-utmanare som blivit en succé för Seat på den svenska marknaden. Och nu fortsätter syskonstriden när Seat presenterar helt nya Ibiza, den första modellen i B-segmentet från VW-koncernen som bygger på MQB-plattformen.

Även nästa generation Volkswagen Polo ska bygga på den mångsidiga MQB-plattformen men Seat är alltså först ut med femte generationen Ibiza, som rullar ut till bilhandlarna i början på sommaren.

För att renodla utbudet ska nya Seat Ibiza bara säljas som femdörrars. Intresset för tredörrarsmodellen har minskat i hela Europa och de som behöver större utrymmen ska istället slussas uppåt till den kommande, lilla suvmodellen Seat Arona. Någon ny ST-version (kombi) blir det alltså inte för Ibiza. En sportigare FR-version finns med i utbudet men Cupra-modellen är inte bestämd ännu.

Måttmässigt förändrar sig nya Seat Ibiza främst på bredden, som ökar med 87 millimeter, och på ett förlängt axelavstånd (+95 millimeter). Längden minskar med två millimeter och höjden är också i princip oförändrad (-1 millimeter). Men förändringarna ger bättre innerutrymmen och det märks främst i baksätet och i bagaget, där volymen växer med 63 liter till 355 liter.

Drivlinorna lyfts i stort sett över från nuvarande utbud och den enda nyheten vid lanseringen är att även Ibiza ska få VW-gruppens nya fyrcylindriga 1,5-liters bensinturbo med 150 hk. Femväxlad manuell låda blir standard på de mindre motorerna, sexväxlad på de större. Sjustegad DSG-låda finns som tillval.

På insidan är femtums pekskärm standard och i de mera välutrustade versionerna sitter det en åttatums pekskärm. Autobroms ska vara standard.

Med innermått och bagageutrymme som närmar sig Golf-storlek är det ingen avancerad gissning att nya Seat Ibiza blir en favorit hos de som vill privatleasa sin bil. Privatkunderna har blivit mycket viktiga för Seat och här finns en potential för fortsatt tillväxt på den svenska marknaden.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

I B-segmentet skulle jag absolut välja nya Seat Ibiza.
102
24