Skoda Octavia RS 245 med diffbroms – starkaste Skodan till Sverige

Skoda Octavia RS 245 med diffbroms – starkaste Skodan till Sverige

Skoda Sverige har inte ens hunnit börja sälja ansiktslyfta Octavia RS med 230 hk förrän modellen dumpas – till förmån för nya Octavia RS 245. Som ni nog kan gissa har toppeffekten i bensinturbon höjts från 230 till 245 hk (180 kW), dessutom ligger maximalt vridmoment nu på 370 Nm mellan 1.600–4.300 rpm.

Men det mest intressanta med Skoda Octavia RS 245 är att den får mekanisk diffbroms, vilket styr effekten till det drivhjul som har bäst grepp. VAQ-diffbromsen, som kommer av tyskans "Vorderachsquersperre", är elektroniskt styrd och består av ett lamellpaket som kan fördela kraften mellan höger och vänster framhjul. Systemet är utvecklat av BorgWarner Traction AB i Trelleborg (tidigare Haldex Traction).

VAQ-diffbromsen sitter på den plats där utgående axel finns på transmissionshuset för de bilar som har fyrhjulsdrift. Av den anledningen kan VAQ-diffbromsen inte kombineras med 4Motion, som exempelvis hos Golf R.

För de som gillar aktiv körning är fördelarna med VAQ-diffbromsen uppenbar. Man kan gå på gaspedalen betydligt tidigare i utgången av en kurva, eftersom diffbromsen styr ut effekten till ytterhjulet. På en vanlig, konventionell framhjulsdriven bil är det meningslöst att gå på full gas i kurvorna då all effekt får innerhjulet att spinna loss. Även på vintern är fördelarna med VAQ-diffbroms påtagliga, speciellt vid körning i backe där det annars är lätt att bli stående med spinnande hjul på en isfläck.

Den höjda toppeffekten gör att Skoda Octavia RS 245 putsar accelerationen 0–100 km/h med en tiondel, jämfört med 230-versionen. 0–100 km/h går på 6,6 sekunder för femdörrars och Combi klarar samma distans på 6,7 sekunder. Mer vridmoment ger också bra prestanda i omkörningsområdet 80–120 km/h, som går på 6,6 sekunder (6,8 för Combi). Toppfarten är 250 km/h.

Skoda Octavia RS 245 har ett sportchassi som sänker bilen 14 millimeter närmare backen och som tillval finns det även "Dynamic Chassis Control", med adaptiva och elektroniskt styrda stötdämpare.

Skoda Octavia RS 245 får publik premiär på Genèvesalongen i mars, orderböckerna öppnar i april och de svenska priserna är inte fastställda ännu. Skoda Octavia RS 245 och Octavia RS TDI 4x4 är de enda Octavia RS-versionerna som säljs i Sverige.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Äntligen, bra gjort av Skoda Sverige att ta in starkaste RS-modellen!
405
31