Volvo bekräftar: XC40 kommer under hösten 2017

Kompaktsuven XC40 blir en mycket viktig modell för Volvo. Nu bekräftar Volvos utvecklingschef, Henrik Green, att den ska lanseras under 2017. Green berättar även om Volvos fortsatta utveckling av dieselmotorer.

Nya XC40 kommer att lanseras under 2017, det bekräftas av Volvos utvecklingschef, Henrik Green.

Nyligen gick en kinesisk tidning ut och meddelade att det blir premiär för XC40 under Shanghais bilsalong i april. Nu rapporterar amerikanska Autocar att Volvos utvecklingschef, Henrik Green, i en intervju uppger att det blir premiär av XC40 först till hösten 2017. 

XC40 är modellen som ska konkurrera med BMW X1 och Audi Q3 i det konkurrensutsatta och snabbt växande kompakt SUV-segmentet. Den förhandsvisades förra året i form av Concept 40.1 och är den första modellen som byggs på nya CMA-arkitekturen. Allt utvecklingsarbete uppges vara avslutat.

"Det finns en stor chans att XC40 bli en av de mest framgångsrika bilar i vår lineup. Den största tillväxten kommer att ske under de kommande tre till fyra åren", säger Henrik Green till Autocar.

CMA-plattformen är utvecklad i samarbete med Volvos kinesiska moderföretag, Geely. Samma plattform kommer att ligga till grund för en rad modeller från Geelys nya varumärke Lynk & Co. 

Volvo Concept 40.1 visades under 2016, en förhandsvisning av nya XC40.

Volvos forsknings- och utvecklingschef, Henrik Green.

Vid förhandsvisningen av XC40 fick vi även se en annan potentiell 40-seriemodell, Concept 40.2 i sedanutförande. Det planeras även en ersättare till V40 på den nya CMA-plattformen.

2017 blir också året för den andra generationen XC60, ersättaren till Volvos bäst säljande modell. Efter det kommer en ny S60 och V60. Därefter blir fokus på Volvos första rena elbil.

"Vi tror starkt på elektrifiering", säger Green till Autocar. "Vi arbetar hårt på vår första elbil som kommer 2019, för att därefter att följas av fler el-modeller. Jag ser elfordon som en viktig del av vår portfölj."

Men trots ökningen av elbilar och ett allt hårdare tryck på diesel, menar Green att Volvo kommer fortsätta utveckla dieselmotorer.

"Just nu utvecklar vi dieselmotorer. Hur länge vi ska göra det är en av de frågor vi kommer att fokusera på framöver."

Den XC40 blir Volvos tredje suv, men Green inte utesluter fler i framtiden. 

"De började som off-roadbilar, sedan flyttade de in till staden. De gav förarna ett bra insteg, en bra överblick och en känsla av att ha kommandot. Det här är saker vi kan ge till våra kunder i många olika former och modelltyper, inte nödvändigtvis traditionella", säger Green.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

XC40 är den Volvomodell som är mest intressant för mig.
456
167