Utsläppen i europeiska städer kan vara 27 gånger giftigare än i Kina

Foto: Tao Zhang/NurPhoto/Getty Images

Den smutsiga luften i europeiska storstäder är smutsigare än många tror. Enligt en ny studie är den hela 27 gånger värre att andas in än luftföroreningarna i Kina.

Flera kinesiska städer har länge haft stora problem med luftföroreningar, något som har snabbat på omställningen till laddhybrider och elbilar. Till skillnad från utsläppen i Kina, där mycket av utsläppen kommer från naturliga källor, orsakas utsläppen i Europa i större utsträckning av industrin och fossila bränslen.

Risken för dödsfall ökar med 0,22 procent för var tionde mikrogram föroreningar som en kubikmeter luft innehåller i Kina. I Europa är den siffran hela sex procent för samma mängd luftföroreningar, säger en forskare som gjort liknande studier till The Independent.

"Vi vet nu att avgaserna från dieselbilar är mycket giftigare än biltillverkarna hävdade"

Studien visar att många kinesiska städer har partikelhalter (PM2,5) som är mer än fem gånger högre än gränsvärdet som sätts av World Health Organisation (WHO). Men trots det kan PM2,5-partiklarna i Europa och Nordamerika vara mer dödliga.

"Giftig luft förstör folks hälsa oavsett var de bor. Vi vet nu att avgaserna från dieselbilar är mycket giftigare än biltillverkarna hävdade och det är en viktig anledning till luftföroreningarna i Europa och Nordamerika. De här företagen har mycket att svara för men än så länge har de lyckats undvika allt praktiskt ansvar", säger Areeba Hamid på Greenpeace till The Independent.

Foto: Waring Abbott/Getty Images

Flera städer har förbjudit eller planerar att förbjuda vissa bilar i de mest centrala delarna. London har länge haft höga utsläppshalter och det finns planer på en skrotningsavgift för dieselbilar.

Foto: James Holm/auto motor & sport

I Stockholm har trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) försökt få invånarna att välja en elbil eller laddhybrid – inte en dieselbil. Det finns också ett förslag om nya miljözoner där bara bilar med noll lokala utsläpp är tillåtna.

Foto: Eugene Sergeev/Bigstockphoto

Oslo införde ett tillfälligt dieselförbud för att komma tillrätta med den höga halten av kväveoxider och partiklar. Senare kan de mest centrala delarna bli helt bilfria.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är helt rätt att förbjuda fossilbilar från de mest centrala delarna av staden.
184
117