Sverige har den dyraste bilservicen i Europa

En ny undersökning från LeasePlan redovisar driftkostnaderna för bilar i Europa. Sverige ”toppar ligan” med de högsta kostnaderna för bilunderhåll och vägassistans i Europa. Som...
Annons

En ny undersökning från LeasePlan redovisar driftkostnaderna för bilar i Europa. Sverige ”toppar ligan” med de högsta kostnaderna för bilunderhåll och vägassistans i Europa.

Som en orsak till de höga kostnaderna för bilunderhåll anges det höga löneläget i Sverige. Det är tre gånger så höga löner om man jämför med Turkiet, där kostnaderna för underhåll är lägst i Europa och ligger på en tredjedel av det vi svenskar betalar.

Men vi har det ändå inte värst. Vill man köra en medelstor bil är Norge det dyraste landet med en kostnad på cirka 7.000 kronor per månad. Billigast är Ungern, med 3.640 kronor/månad. Inte oväntat är värdeminskningen största utgiften för bilägaren, cirka 35 procent. Sverige ligger ungefär i mitten av fältet med en månadskostnad runt 5.500 kronor.

Tankar man bensin är det dyrast i Italien (1.360 kr/månad) och billigast i Ryssland (540 kr/månad). Allra billigast är det i Polen, där kostar dieseln bara 490 kronor per månad.

LeasePlan CarCost Index är en internationell undersökning som genomförs årligen av LeasePlan. Resultatet baseras på faktorer som inköpspris, värdeminskning, försäkring, reparationer och underhåll, ränta (på lån), skatter och bränslekostnader. Allt gäller en standardbil i mellanklassen som körs 2.000 mil/år.

Annons
Annons
Rulla till toppen