Detta måste du veta om det sker en trafikolycka

Så här i sportlovstider är det många ute på vägarna, dessutom kan både väder och väglag vara opålitligt. Om olyckan är framme är det bra att ha koll på en del saker.
Annons

Detta måste du veta om det sker en trafikolycka

Om du befinner dig på olycksplatsen i ett tidigt skede, börja med att försöka få en överblick.
Vad har hänt? Hur många är skadade? Finns det fler risker?

Prioritera. Vad måste göras först? Utrymma fordon, varna andra.

För att undvika att ytterligare bilar krockar och förvärrar olyckan använd varningsblinkers eller varningstriangel.

Larma 112 och tillkalla hjälp. Larma alltid 112 om någon skadats i olyckan.

Om någon är medvetslös, utför första hjälpen (LABC)

Att tänka på
Vänta på räddningspersonalen och se till att de kan ta över. Om du lämnar olycksplatsen innan, kan det betraktas som smitning vilket kan ge fängelse och böter (undantaget om du inte bevittnat olyckan och personer redan befinner sig på plats).

Du måste lämna ditt namn och uppgifter om någon kräver det.

Du får inte flytta något på olycksplatsen. Men använd sunt förnuft och om föremålet innebär fara så kan du flytta det eller om du behöver använda något för att hjälpa personer i nöd.

Farligt gods
Explosionsrisken för lastbilar som är märkta med skyltar för farligt gods är väldigt hög. Du ska därför undvika att närma dig en lastbil som varit med i en olycka. Lasten kan läcka ut och orsaka explosioner och bränder.

Att tänka på vid mindre olyckor
Om du själv skulle råka ut för en olycka så bör du ha en skadeanmälningsblankett i bilen. Annars ser du till att anteckna följande:
Tid, datum och plats för olyckan.
Kontaktuppgifter på vittnen och vad de har sett.
Motpartens namn, adress, telefonnummer, fordon, registreringsnummer och försäkringsbolag.
Alla skador som uppstått.

Parkeringsolycka eller liknande
Om du råkar köra på någon som är parkerad eller skada någons egendom måste du själv kontakta ägaren till det påkörda föremålet. Transportstyrelsen kan hjälpa dig med kontaktuppgifter utifrån registreringsnummer.
Om du inte har en telefon tillgänglig sätt en lapp med dina kontaktuppgifter på vindrutan eller vid det påkörda föremålet.
Om du mot förmodan inte skulle få tag på ägaren kontakta polisen. De skriver upp olyckan så att du inte kan anklagas för smitning.
Om du skadar ett vägmärke måste du omedelbart försöka återställa det, och sedan informera transportstyrelsen eller polisen.

Viltolyckor
Det är störst risk för olyckor med djur under gryning och skymning, då djuren är aktiva och sikten kan vara begränsad. Det är bra att vara extra observant vid öppna fält, nära vattendrag och längs viltstängsel.
Under 2015 skedde totalt 48.190 viltolyckor. Flest viltolyckor sker i oktober och november.

Varna andra trafikanter med varningsblinkers och varningstriangel.
Är djuret dött, försök att flytta det från vägen för att undvika att djuret förorsakar ett trafikhinder. Om djuret skadats och sprungit iväg, märk ut platsen för olyckan, då kan jägare lättare spåra upp djuret.
Om djuret skadas är du skyldig att kontakta polisen. Observera att du alltid är skyldig att kontakta polisen om du kört på (oavsett om djuret skadats eller ej) något av följande djur: älg, björn, varg, vildsvin, lo, hjort, rådjur, utter, mufflonfår och örn. 

Källa: Polisen.se

Annons
Annons
Rulla till toppen