Här är de nya regskyltarna – med slutbokstav

Det har varit lite panik hos Transportstyrelsen eftersom det sedan flera år stått klart att det snart inte finns några lediga registreringsnummer. Det går helt...
Annons

Det har varit lite panik hos Transportstyrelsen eftersom det sedan flera år stått klart att det snart inte finns några lediga registreringsnummer. Det går helt enkelt inte att skapa fler kombinationer till det antal registreringsskyltar som behövs.

Men här är lösningen, och det blir som de flesta redan gissat både slutsiffra och ”slutbokstav”. Båda formaten av registreringsskylt kommer att existera parallellt och de fordon som redan har ett registreringsnummer behöver inte ändra något.

Det nuvarande formatet med tre bokstäver och tre siffror ger cirka tolv miljoner kombinationer. Antalet kombinationer hade kunnat vara fler, men alla bokstäver i svenska alfabetet används inte eftersom några är så lika varandra att det ökar risken för avläsningsfel.

Idag finns det cirka elva miljoner fordon med registreringsnummer i vägtrafikregistret och enligt Transportstyrelsens prognos når vi en kritisk punkt i slutet på 2018 – eventuellt lite senare.

Det nya formatet med både möjlig slutsiffra och ”slutbokstav” innebär att antalet kombinationer ökar till cirka 39 miljoner. Den mängden registreringsnummer borde alltså räcka så långt fram som någon kan överblicka.

Enligt Transportstyrelsen ska det nya formatet för registreringsskylt tas i bruk under 2019 och arbetet med att anpassa vägtrafikregistret och alla IT-system sätter igång omedelbart. Målet är att systemen ska testas under början av 2018, och det gäller både hos Transportstyrelsen och hos externa användare.

Regeringsbeslutet att ändra formatet för registreringsskyltarna togs igår, 16 februari. Beslutet innebär också att taxiskyltar inte längre ska märkas ut med bokstaven T.

Här är de nya regskyltarna – med slutbokstav
Båda de här formaten av registreringsskylt kommer att existera, parallellt. Med hjälp av den extra bokstaven på slutet ökar antalet kombinationer från 12 till 39 miljoner. Borde räcka ganska många år…
Annons
Annons
Rulla till toppen