Tidslinje: Här är BMW:s modelloffensiv – se alla nyheter fram till 2021

En ny generation av BMW 5-serie är alltid en stor nyhet i bilvärlden men det verkar bara vara början. BMW har en hel del annat intressant på gång, och märket verkar inte vilja lämna någon modellucka öppen.

Fram till 2021 ska BMW lansera 28 nya modeller eller modellversioner och tyska auto motor und sport har gått igenom vad vi kan förvänta oss under de kommande åren. Finns din nästa bil med i den här listan?

BMW X3 får tydliga drag av X5. Illustration: Schulte Design

BMW X3

Det här är förmodligen årets viktigaste lansering för BMW. Nya generationen X3 har internbenämningen G01 och bygger på den flexibla CLAR-plattformen. Det innebär att nykomlingen blir rymligare och 100 kilo lättare än föregångaren utan att den växer särskilt mycket på utsidan.

Det blir ingen M-version av BMW X3 men däremot en M Performance-version, en laddhybrid och en helt eldriven variant. BMW-chefen Harald Krüger har nämligen gett grönt ljus för en helt eldriven version av X3. Det skulle i så fall bli ett nytt steg för företaget – en eldriven modell som baseras på en befintlig modell och inte på en helt separat plattform, som i3.

Lansering: 2017 (eldrivna versionen 2020)

Framför allt interiören ska ta ett stort steg framåt jämfört med dagens modell. Illustration: Schulte Design

BMW 3-serie

Den nya generationen av 3-serien är en jättenyhet och ska lanseras om ett drygt år. Den heter G20 på BMW-språk och ska inte bara ta ett stort tekniksprång utan också få större designförändringar än tidigare, med en helt omarbetad interiör. Nya modellen blir 80 kilo lättare än dagens modell.

Det ryktas också om att 3-serien ska komma med eldrift.

Lansering: 2018

Så här skulle BMW iNext kunna se ut när den blir verklighet. Foto: BMW

BMW iNext

Tillsammans med Intel och Mobileye ska BMW lansera en helt självkörande bil 2021. Den går under namnet iNext och ska få "revolutionerande" design både in- och utvändigt. En testbil ska presenteras redan 2017.

"Autonoma, intelligenta och lättviktiga fordon är den nästa generationen av elektrisk mobilitet", sa BMW:s styrelseordförande Harald Krüger under det årliga mötet med aktieägarna.

Lansering: 2021

BMW i3 kommer snart med ännu längre räckvidd. Foto: BMW

BMW i3

Elbilen i3 kom med ett större batteripaket 2016 med längre räckvidd. Snart är det dags för ytterligare en ny version av i3 med ännu längre räckvidd. Samtidigt passar BMW på att ge i3 ett ansiktslyft med några försiktiga designförändringar för att hålla modellen fräsch ytterligare några år.

Det har också ryktats om en sportmodell av i3 – kanske kallad "i3 S".

Lansering: 2017

BMW i5

Det har länge ryktats om en ny i-modell i form av BMW i5, men det finns väldigt många olika uppgifter om hur den ska se ut och vilken teknik den får. De senaste uppgifterna gör gällande att det blir en elbil med räckviddsförlängare, men det har också pratats om bränslecellsteknik.

Lansering: 2021

Läs också: BMW-chef bekräftar nya i5 – men hur ska den se ut?

Illustration: Schulte Design

BMW X2

Bilköparna verkar inte kunna få nog av suvar och crossovermodeller. Därför är det inte så konstigt att BMW utvecklar en ny modellvariant med samma teknik och bottenplatta som i X1 och Mini Countryman.

BMW X2 får precis som de större modellerna X4 och X6 mer fokus på design än på utrymmen. Kommer också som laddhybrid.

Lansering: 2017

BMW X7 blir en riktig bjässe som främst ska locka köpare i USA. Illustration: Schulte Design

BMW X7

Modellregnet fortsätter och nu sätter BMW en sjua efter bokstaven X i form av en ny storsuv som heter G07 på BMW-språk. Den ska byggas i USA-fabriken i Spartanburg och blir sjusitsig. Instegspriset hamnar omkring miljonen.

Lansering: 2017

Så här skulle nya generationen BMW M5 kunna se ut. Illustration: X-tomi Design

BMW M5

Många undrar om BMW har glömt bort prestandamodellerna mitt i alla framhjulsdrivna familjebussvarianter men i år kommer en ny generation M5 som förhoppningsvis ska glädja entusiasterna. BMW M5 får precis som föregångaren en 4,4-liters V8-motor med dubbla turbo men här hamnar effekten på över 600 hästkrafter.

Enligt envisa rykten får BMW M5 fyrhjulsdrift, men den ska fortfarande "kännas bakhjulsdriven" eftersom systemet skickar mer kraft bakåt än framåt. Det här systemet ska enligt uppgift inte heta xDrive utan något annat.

Lansering: 2017

De här bilderna på BMW 6-serie GT togs i december av auto motor & sport-läsaren Mathias Lagerros.

BMW 6-serie GT

Alla kom inte överens med designen på 5-serie Gran Turismo. Snart kommer en ny modell och då passar den också på att byta namn till 6-serie Gran Turismo. Den får samma teknik och drivlinor som 5-serien men blir omkring 100 kilo lättare än föregångaren.

Det blir ingen riktig M-version av 6-serie GT, men däremot en M Performance-modell. En hybridversion kommer också, vid sidan om de konventionella fyr-, sex- och åttacylindriga modellerna. 6-serie GT blir längre än föregångaren – nu mäter den hela 5,05 meter.

Lansering: 2017

BMW:s nya roadster utvecklas tillsammans med Toyota. Illustration: Schulte Design

BMW Z5

Det verkar inte helt klart om Z4-ersättaren ska heta Z4 eller Z5, men internt kallas den i alla fall för G29. Klart är dock att den får tygtak precis som flera av de föregångarna för att spara vikt. Tack vare lättviktsmaterial ska tjänstevikten hållas omkring 1.400 kilo och bilen utvecklas tillsammans med Toyota, där modellen får coupékaross och fyrhjulsdrift, till skillnad från BMW-modellen som alltså får "öppen taklösning" och bakhjulsdrift.

Lansering: 2018

Konceptbilen Gran Lusso Coupé ger en liten försmak av nya BMW 8-serie. Foto: BMW

BMW 8-serie

8-serien verkar äntligen komma i en ny version. Den här modellen blir strax över fem meter lång och därmed något kortare än konkurrenten Mercedes S-klass Coupé. Den får en V8-motor med dubbla turbo på 4,0 liter och minst 450 hästkrafter. Cabrioletmodell följer senare.

Lansering: 2018

Alla BMW-nyheter fram till 2021

2017
5-serie Touring
i3 (facelift)
5-serie M Performance
6-serie (facelift)
4-serie (facelift)
2-serie Coupé
2-serie Cabriolet
6-serie GT
X2
X3
X7
M5
M2 GTS
M2 (facelift)
Z5

2018
6-serie Gran Coupé
X3 M
i8 Spyder
X1 L
M4 GT4
X4
8-serie Coupé
3-serie
X5

2019
1-serie
8-serie Cabriolet

2021
i5
iNext

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln stod att BMW iNext ska lanseras 2019, vilket också tyska auto motor und sport uppger. BMW-chefen Harald Krüger har dock bekräftat att iNext-premiären blir 2021. Vi har uppdaterat artikeln.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det verkar som att BMW har en hel del spännande på gång.
351
59