Officiellt: Här är nya Volvo XC60 – första bilden

Helt plötsligt dök bilden upp på Volvos Facebooksida. Uppenbart vill Volvo retas med oss för man skriver inget mer än ”7 mars 2017 kl 10:45....
Annons

Helt plötsligt dök bilden upp på Volvos Facebooksida. Uppenbart vill Volvo retas med oss för man skriver inget mer än ”7 mars 2017 kl 10:45. #MadeBySweden.” Då startar visningarna på Genèvesalongen och visst är det nya Volvo XC60 som får världspremiär där.

Som vi alla kan se är fronten lik storebror XC90, men inte helt identisk. Strålkastarna med den numera välbekanta ”Tors hammare” profilen sträcker sig ända fram till grillen.

Ni som sliter fram photoshop och försöker att ljusa upp bilden har inget för det. Volvo har varit smarta nog att lägga på svart färg runt bilen i det mörka garaget och det finns inga fler detaljer som går att locka fram.

Nya Volvo XC60 är efterlängtad då föregående generation är åtta år gammal. Men XC60 pensionerar sig med flaggan i topp då modellen älskas av bilköparna, trots sin höga ålder säljs det idag nästan dubbelt så många XC60 som XC90. Nya Volvo XC60 kommer i rättan tid då den behövs för att konkurrera med nya Audi Q5 och Mercedes GLC. Nästa år lär vi också se en ny BMW X3.

Den andra generationen Volvo XC60 lyfter över all säkerhetsteknik från XC90, plus lite till. Räkna med att interiören också liknar XC90, i stort. Det gör XC60 klassledande och om designen träffar rätt blir den nya modellen en mycket tuff konkurrent i sitt segment. Med tanke på hur lyckade S90/V90 och V90 CC blivit designmässigt pekar allt mot att även XC60 blir attraktiv.

Även drivlinorna i nya Volvo XC60 går att känna igen från storebror XC90. Motorerna utvecklas hela tiden och det blir sannolikt en del uppdateringar jämfört med de alternativ som finns idag. De uppgifter vi fått pekar mot att XC60 T5 får 266 hk och T6 har 306 hk i XC60. Dieselmodellerna D4 får 190 hk och D5 ligger på 231 hk.

Längst upp i näringskedjan hittar vi Volvo XC60 T8 Twin Engine med 306 hästar från bensinmotorn och ytterligare 70 hästar i elmotorn. Det är alltså lite mindre än XC90 T8. Räckvidden på enbart eldrift blir minst fem mil och utvecklingen av batteritekniken går snabbt så vi kan förvänta oss ännu bättre siffror inom kort.

Lite längre fram kommer också den attraktiva, trecylindriga bensinturbomotorn på 1,5 liter som stöttas av en elmotor. Vi kan förvänta oss en systemeffekt på en bit över 200 hk och riktigt låga förbrukningssiffror.

Vad säger ni läsare om designen? Använd gasa/bromsa nedan för att ge ert eventuella godkännande och glöm inte att dela nyheten med polarna.

Officiellt: Här är nya Volvo XC60 – första bilden
Det är inte mycket vi får se, men visst är det Volvo XC60 som tittar fram. Volvos storsäljare som måste bli en succé, även i denna generation.
Officiellt: Här är nya Volvo XC60 – första bilden
Vi har fått en ny detaljbild på strålkastarhuset till Volvo XC60. Ser snyggt ut, eller hur?
Officiellt: Här är nya Volvo XC60 – första bilden
Skynket är på, men nog ser vi vad som döljs?

7 mars 2017 kl 10:45. #MadeBySweden

Posted by Volvo Car Sverige on Friday, February 24, 2017

Officiellt: Här är nya Volvo XC60 – första bilden
Så här tror vår illustratör Radovan Varicak att nya Volvo XC60 ser ut.
Officiellt: Här är nya Volvo XC60 – första bilden
Vår illustratör Radovan Vricka tror sig veta att nya Volvo XC60 blir ganska lik XC90. Vi får se 7 mars, då är det premiär.
Officiellt: Här är nya Volvo XC60 – första bilden
Släktskapet med storebror XC90 är uppenbart, här i R-Design utförande. Men XC60 får lite annorlunda front där strålkastarna går ända in mot kanten på grillen.
Annons
Annons
Rulla till toppen