Superfredag – fem saker du borde köpa till din bil

För de flesta av oss har det skramlat till på lönekontot idag och livet känns plötsligt mycket lättare. Men vad ska du göra med alla...
Annons

För de flesta av oss har det skramlat till på lönekontot idag och livet känns plötsligt mycket lättare. Men vad ska du göra med alla pengarna?

Hög tid att ta hand om din bil, förmodligen? I så fall har vi fem tips på områden där du kan investera dina pengar.

Vi har listat dem i ordningen från ”mycket till lite”, beroende på vilken summa du har tillgänglig.

 

Nya vinterdäck

Nu är det rätt tid att köpa nya vinterdäck. Däckverkstäderna har inte så mycket att göra, ännu på ett tag (innan sommardäcken ska på igen) och ditt prutläge är gott.

Nästa säsongs vinterdäck brukar verkstäderna köpa in under sommaren och då behövs det lagerutrymme. De vinterdäck som fortfarande ligger kvar på hyllorna idag vill man gärna bli av med. Välj alltid bland premiumtillverkarna, de erbjuder bästa egenskaperna i kombination med lågt rullmotstånd.

Det är fortfarande tillräckligt kallt och bra väderlek för att köra in vinterdäcken. Nästa höst kan du rivstarta vintersäsongen med fräscha däck och det är en investering i säkerhet.

 

Rekonda bilen

Innan vårsolen tittar fram är det ganska lugnt hos landets bilrekondare. Men när det blir vår och varmt kan det vara sådant tryck att man har svårt att hitta en ledig tid. Ringer du och beställer tid idag finns det bättre chans till ett bra pris, eller få några gratis extratjänster.

Med en nyrekondad bil blir det mycket enklare att tvätta bort vintersmutsen. Och snart är det ju vår och då har du en bil som skiner ikapp med solen. En rekond är aldrig fel!

 

Extra oljebyte

Många av de motorproblem som finns idag hänger ihop med långa oljebytesintervall. De så kallade longlife-oljorna är utvecklade för att klara serviceintervall på 3.000 mil – men varför vänta så länge?

Den bästa tjänsten du kan göra din motor är att lägga in ett extra oljebyte vid ”halvtid”. Då undviker man risken för oljesludge (en typ av slam som byggs upp i oljan och i värsta fall försämrar smörjningen).

Välj olja från de stora tillverkarna och se till att få den kvalitetsklass och viskositetsklass som passar din bil. Vad som krävs brukar stå i manualen, eller på en etikett i motorrummet.

 

Brandsläckare

Inte många tänker på brandsläckare förrän det brinner, och då är det för sent. En tvåkilos pulverbrandsläckare kostar inte många hundralappar och det kan vara den som räddar din (eller någon annans) bil.

Se till att förankra brandsläckaren på ett säkert sätt i bilen. Du vill inte ha en tung ”torped” som far runt i kupén om det blir en krock.

 

Däcktrycksmätare

En digital däcktrycksmätare kostar runt två hundralappar och det kan vara en av de bästa investeringar du gjort.

Ta för vana att kontrollera däcktrycket när bilen stått still några timmar (minst). Då mäter du ett så kallat ”kallt” däcktryck, det som står angivet i handboken. När bilen rullat några kilometer stiger temperaturen och trycket, då vet du inte längre vilket tryck det egentligen är i däcken.

En sänkning med 0,5 bar under rekommenderat tryck ger 3–4 procent ökad bränsleförbrukning. 1,0 bar under rätt däcktryck innebär en fördubbling, alltså 6–8 procent ökad förbrukning. För lågt däcktryck är inte ovanligt och många kör helt ovetandes med alldeles för lågt tryck, vilket ökar driftkostnaderna med ökat däckslitage och högre bränsleförbrukning. För lågt däcktryck kan i värsta fall halvera livslängden på däcken.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen