Nya Volvo XC60 – här är fler officiella bilder – premiär 7 mars

Nya Volvo XC60 – här är fler officiella bilder – premiär 7 mars

Som vi alla förstått laddar Volvo upp inför Genèvesalongen, där man ska premiärvisa helt nya Volvo XC60 – lillebror till XC90. Igår fick vi en första bild, men nu kommer det flera bilder.

Den första bilden var väldigt begränsad till själva fronten på Volvo XC60, det gick inte att utläsa något mer. Men idag släpper Volvo ytterligare två bilder där vi dels kan studera strålkastarens design i detalj, men även få en suddig skiss av profilen – dold under ett skynke.

Jämför man med de illustrationer som vi själva tagit fram, se nedan, är det uppenbart att nya generationen Volvo XC60 får en design snarlik storebror XC90 men ändå har egna, karakteristiska drag.

Nya Volvo XC60 är efterlängtad då föregående generation är åtta år gammal. Men XC60 pensionerar sig med flaggan i topp då modellen älskas av bilköparna, trots sin höga ålder säljs det idag nästan dubbelt så många XC60 som XC90. Nya Volvo XC60 kommer i rättan tid då den behövs för att konkurrera med nya Audi Q5 och Mercedes GLC. Nästa år lär vi också se en ny BMW X3.

Den andra generationen Volvo XC60 lyfter över all säkerhetsteknik från XC90, plus lite till. Räkna med att interiören också liknar XC90, i stort. Det gör XC60 klassledande och om designen träffar rätt blir den nya modellen en mycket tuff konkurrent i sitt segment. Med tanke på hur lyckade S90/V90 och V90 CC blivit designmässigt pekar allt mot att även XC60 blir attraktiv.

Även drivlinorna i nya Volvo XC60 går att känna igen från storebror XC90. Motorerna utvecklas hela tiden och det blir sannolikt en del uppdateringar jämfört med de alternativ som finns idag. De uppgifter vi fått pekar mot att XC60 T5 får 266 hk och T6 har 306 hk i XC60. Dieselmodellerna D4 får 190 hk och D5 ligger på 231 hk.

Längst upp i näringskedjan hittar vi Volvo XC60 T8 Twin Engine med 306 hästar från bensinmotorn och ytterligare 70 hästar i elmotorn. Det är alltså lite mindre än XC90 T8. Räckvidden på enbart eldrift blir minst fem mil och utvecklingen av batteritekniken går snabbt så vi kan förvänta oss ännu bättre siffror inom kort.

Lite längre fram kommer också den attraktiva, trecylindriga bensinturbomotorn på 1,5 liter som stöttas av en elmotor. Vi kan förvänta oss en systemeffekt på en bit över 200 hk och riktigt låga förbrukningssiffror.

Vad säger ni läsare om designen? Använd gasa/bromsa nedan för att ge ert eventuella godkännande och glöm inte att dela nyheten med polarna.

Den här bilden på XC60 bjuder Volvo också på. Och nog är släktskapet med XC90 tydligt, eller hur?

En lite bättre och tydligare bild av strålkastarna på XC60. Tors hammare är tydlig, men i det här fallet sträcker sig lyktglaset ända bort till grillen.

Så här tror vår illustratör Radovan Varicak att nya Volvo XC60 ser ut.

Vår illustratör Radovan Vricka tror sig veta att nya Volvo XC60 blir ganska lik XC90. Vi får se 7 mars, då är det premiär.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar det jag fått se av nya Volvo XC60. Tummen upp från mig!
1171
88