Jeremy Clarkson älskar interiören i Volvo V90 – men D5-motorn förstör allt

Jeremy Clarkson älskar interiören i Volvo V90 – men D5-motorn förstör allt

Det är ingen hemlighet att Jeremy Clarkson har en svaghet för vissa Volvomodeller. Han har ägt flera exemplar av Volvo XC90 och hyllat den som "världens första bil designad av ingenjörer som faktiskt har barn, inte bara läst om dem i en bok". Han gillar även den nya generationen.

Men när han provkör nya Volvo V90 blir betyget inte lika bra.

Till att börja med skriver Clarkson att det inte är som förr, då Volvobilar köptes av "folk i hattar" som inte kunde blinka åt rätt håll i korsningar. Nya Volvo V90 tycker han är riktigt, riktigt snygg.

"Sedan kliver du in och ärligt talat kliver du ut igen direkt för att skriva under på den prickade linjen. På den här sidan om Rolls-Royce Phantom kommer du inte hitta en bättre bilinteriör.

Foto: Neil Mockford/Alex Huckle/Getty Images

Minuspoäng för motorn

Det är inte lika roligt när D5-motorn drar igång. Clarkson tycker att Volvo V90 är för stor och tung för att drivas av en 2,0-liters dieselmotor, även om motorn har avancerad teknik och mycket vridmoment.

"En motor i den här storleken funkar bra i en Golf eller i en liten lövblås. Men det funkar inte alls i V90. Den knattrar när den är kall och låter hela tiden som om den jobbar skiten ur sig, även när man bara kör på motorväg. Lägg till en slö, åttastegad automatlåda som verkar ha demens och inte kan komma ihåg vad den gör, och du har en bil som inte är det minsta spännande, eller ens trevlig, att köra."

"En motor i den här storleken funkar bra i en Golf eller i en liten lövblås"

Alla köpare kommer inte bry sig, tror Clarkson. Många kommer imponeras av den låga förbrukningen, den höga säkerhetsnivån och den härliga komforten. Förhoppningsvis kan de också acceptera den höga prislappen.

Det är svårt att översätta priser mellan olika marknader direkt, men Volvo V90 är dyrare i Storbritannien än i Sverige: D5 AWD-versionen med automatlåda och utrustningsnivån Momentum kostar 38.000 kronor mer på andra sidan Engelska kanalen.

Testbilen kostade 633.000 kronor. "För en 2,0-liters dieselmotor är det löjligt", tycker Clarkson.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle välja D5-motorn om jag köpte en Volvo V90.
160
649