Nya detaljer om Porsche Mission E: "Målet är att bygga den helt koldioxidneutralt"

Nya detaljer om Porsche Mission E: "Målet är att bygga den helt koldioxidneutralt"

Porsche har en riktigt svår uppgift med nya elbilen Mission E. Biltillverkaren måste bygga rena sportbilar med förbränningsmotor som lockar de mest inbitna bensinentusiasterna, och samtidigt ge sig in på självkörande bilar med digitala tjänster och eldrivlinor. En svår balansgång, men det kommer lyckas – åtminstone enligt Porsches produktionschef Albrecht Reimold.

Porsches elbil Mission E är ett jätteprojekt inom företaget, säger han i en intervju med Schwäbische Post.

"Vi är på god väg och ligger helt enligt plan. Men det är helt klart så att den första helt eldrivna Porschen (okej, inte helt första elbilen, red.s anm) är en gigantisk uppgift att klara av. Bilen är nu i utvecklings- och testfasen. Mitt mål är att bygga Mission E helt koldioxidneutralt", säger Albrecht Reimold.

"Våra bilar kommer alltid ha en ratt och ge föraren möjlighet att styra själv"

Porsche investerar 9,5 miljarder kronor i Mission E-projektet, som skapar 1.200 nya arbetstillfällen. Porsche blir knappast först med en snabb elsportbil med plats för fyra personer men det kan också vara en fördel, enligt Albrecht Reimold. Han säger att det är viktigt att Mission E känns som en riktig Porsche.

En stor del i framtidens utmaning för Porsche är att lansera autonom bilkörning – för ett bilmärke som har körglädje som främsta köpargument.

"Assistanssystem och autonom bilkörning är spännande också för oss. Inte för att vi drömmer om en förarlös Porsche utan för att vi vet att våra kunder också sitter i bilkö. Då gör autonom körning livet lättare. Det gäller också med parkering. På andra sätt kan det också berika den sportiga föraren. Till exempel när du kör Porsche på bana på helgen och vill använda Mark Webber eller Walter Röhrl som virtuell förare som visar hur hårt man kan bromsa eller var ideallinjen är. Våra bilar kommer dock alltid ha ratt och ge föraren möjlighet att styra själv."

Porsche Mission E är en konceptbil, men den ska sättas i produktion 2020. Den har 600 hästkrafter och en räckvidd på 50 mil. Målet har varit att kombinera utrymmena i Panamera med prestandan i 911 Turbo. Tack vare de två elmotorerna ska Mission E fixa 0–100 km/h på under 3,5 sekunder och den siffran ska inte "avta med tiden" – den ska kunna upprepas flera gånger.

Porsche ska bygga ett nytt laddnätverk och Mission E-batterierna har en spänningsnivå på hela 800 volt. Snabbladdning med 80 procents kapacitet, alltså ungefär 40 mils räckvidd, ska gå på 15 minuter.

Interiören bjuder på en hel del nyheter. De fem runda tavlorna i huvudinstrumenten finns kvar, som i de flesta andra Porschemodeller, men nu är den uppbyggd av en oled-skärm.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Porsche är på helt rätt väg med Mission E.
175
10