Prov: Alfa Stelvio ”Vill vara klassens skojigaste suv”

I november fick vi äntligen se den slutgiltiga, seriemässiga versionen av Alfa Romeo Stelvio. Bredvid Giulia blir nya Stelvio en språngbräda in på den otroligt...
Annons

I november fick vi äntligen se den slutgiltiga, seriemässiga versionen av Alfa Romeo Stelvio. Bredvid Giulia blir nya Stelvio en språngbräda in på den otroligt viktiga, nordamerikanska marknaden.

Stelvio är en ”ödesmodell” då den måste lyckas, försäljningsmässigt. Alfa Romeo lär inte få så många fler chanser att väcka liv i sitt gamla fina varumärke. Designmässigt har Stelvio ett tydligt släktskap med Giulia och de båda delar samma tekniska plattform.

Därför är det med en viss bävan som vi lyfter på luren när testchef Mikael Johnsson ringer från ett vintrigt Italien. Ska det bli flipp eller flopp för Alfa Stelvio?

 

Hej Micke, vad gör du egentligen?

Jag sitter i Alfas första suv och den heter Stelvio. Om man tar en Audi Q5 och lägger till en till två centimeter på alla leder så har ni storleken. Motorerna vi får prova är en diesel på 210 hk och en bensinare på 280 hk.

Stelvio är ju ett berömt pass i Italien med en fantastisk väg. Är det den du kör på?

Nej, för den är stängd så här års. Men vi kör rätt nära med snö och dimma så det räcker och blir över. Stelvio är dock fyrhjulsdriven med prioritet på bakhjulen, så jag har skoj. Den vill vara klassens skojigaste suv och vad gäller styrkänslan kan jag nog skriva under på det.

Alfa Romeo Stelvio ser snygg ut, men hur är det med det praktiska, utrymmet i baksätet till exempel?

Jag har centimetrar över både för knä och huvud där, så den håller sig bra framme bland Audi Q5, BMW X3 och Mercedes GLC skulle jag säga.

Låter bra, när kommer Stelvio till Sverige?

Redan den 22 april är det handlarpremiär. Priserna är inte klara men det talas om en startpunkt på cirka 365.000 kr.

Är det något mer intressant som du upptäckt hos Stelvio?

Jodå, här finns mycket att berätta men det sparar jag till nästa nummer av auto motor & sport. Nu ska jag fortsätta att köra, hejdå!

 

Prov: Alfa Stelvio ”Vill vara klassens skojigaste suv”
Prov: Alfa Stelvio ”Vill vara klassens skojigaste suv”
Prov: Alfa Stelvio ”Vill vara klassens skojigaste suv”
Annons
Annons
Rulla till toppen