Aston Martins hyperbil AM-RB 001 döps till Valkyrie

Aston Martins hyperbil AM-RB 001 döps till Valkyrie
Släktskapet mellan Aston Martin Valkyrie och Formel 1 ska göras tydligt, på flera sätt.

Aston Martins hyperbil – konstruerad av F1-geniet Adrian Newey – har hittills gått under arbetsnamnet AM-RB 001. Inte speciellt smidigt på tungan och nu har Aston Martin äntligen hittat ett bättre namn: Valkyrie.

Aston Martin Valkyrie är både till namn och utförande något av det häftigaste som Genèvesalongen kan visa upp. Så många fler tekniska detaljer avslöjar man inte men berättar stolt att Valkyrie ansluter till en lång tradition av "V-namn" som började 1951 med Aston Martin Vantage. Från början var Vantage en motorstarkare prestandaversion av Aston Martin DB2 och modellnamnet blev använt på allvar från och med DB5.

Sen har det fortsatt med V-namn hos Aston Martin. Efter Vantage har vi fått Virage, Vanquish och senast Vulcan – sportvagnen som bara är byggd för bana.

Namnet Valkyrie är det engelska namnet för isländska Valkyria, ett kvinnligt andeväsen som har sina rötter i nordisk mytologi. Vi vet inte riktigt om Aston Martins företagsledning bara har sett Wagner-operan Valkyrian, för gräver man djupare i betydelsen är Valkyriorna rätt läskiga väsen som bland annat valde ut vilka krigare som skulle dö på slagfälten.

Aston Martin Valkyrie utvecklas med Adrian Newey och Red Bull Advanced Technologies, samt en mängd namnkunniga leverantörer som till exempel Cosworth (motor), Ricardo (transmission), Michelin (däck), Alcon (bromsar), Wipac (ljusteknik) och Bosch (elektronik).

"Jag har länge burit på en önskan att konstruera en gatbil, men ansåg att vi borde samarbeta med en biltillverkare", säger Adrian Newey. "Aston Martin var längst upp på min önskelista. Synergin är uppenbar: Vi har förmågan att skapa prestandan medan Aston Martins erfarenhet av att skapa vackra, snabba och komfortabla GT-bilar har stor betydelse för projektet."

"Att arbeta hos Aston Martin innebär att du får ta del av många speciella projekt, men AM-RB-001 är en dröm – en möjlighet du bara får en gång i livet. Den är en stor utmaning men det skapar också en unik energi hos alla inblandade", säger David King, vicepresident hos Aston Martin och chef för Special Operations.

Det här vet vi om Aston Martin Valkyrie:

Valkyrie ska byggas hos Aston Martin Special Operations i Gaydon (Warwickshire) som tidigare gjort Aston Martin One-77. Första leverans sker under 2018.

Valkyrie får en helt nykonstruerad V12-motor (utan turbo) som ger 1.000 hästkrafter 10.500 rpm. Motorn är givetvis mittmonterad och bilen får KERS energiåtervinning à la Formel 1.

Valkyrie kommer att väga runt 1.000 kg.

Valkyrie är skapad av en kolfiberstruktur med fokus på kraftigt marktryck, som skapas av bilens undersidor och i väldigt liten grad av påhängda vingar och spoilers, en konstruktion givetvis signerad Adrian Newey. (Enda vingen är en liten bakvinge som ska stabilisera bilen i hög fart).

Fjädring och transmission sägs ha skapats från grunden av Newey och utvecklats hos Red Bull Advanced Technologies. Fjädringen är av F1-typ med push rods och vi kan förvänta oss ett aktivt fjädringssystem. Uppgifter säger att vi kan förvänta oss kurvkrafter på 4,5 G.

Valkyrie blir tvåsitsig, men båda åkande kommer att halvligga med fötterna ovanför höftleden. Precis som i en Formel 1-bil.

Valkyrie kommer att tillverkas i 150 exemplar för gatbruk – och ytterligare 25, enbart avsedda för att köras på racerbana.

Prislappen för Aston Martin Valkyrie kommer att hamna på 2,5–3 miljoner pund (25-30 miljoner kronor).

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag ser verkligen fram emot nya Aston Martin Valkyrie!
132
15