Audi Q8 sport concept fingervisning om helt ny hybridsuv

Audi Q8 sport concept visas på bilsalongen i Genève och ger en indikation om kommande Q8. Tekniken är helt ny. "Den här lösningen kommer att användas i många framtida Audi-modeller", säger Audi-chefen, Rupert Stadler.

Audi Q8 sport concept fingervisning om helt ny hybridsuv

Men ny drivteknik och sportig attityd Q8 sport concept visar Audi hur kommande Q8 kan se ut. Designen är tuff men det är framförallt drivlinan som är intressant. Audi kombinerar här den sexcylindriga 3.0 TFSI-motorn med ett mildhybridsystem och eldriven kompressor.

"Drivlinan i Audi Q8 sport concept är ett viktigt steg för att minska förbrukningen och öka hållbarheten i volymproduktion. Kombinationen av mildhybridteknik och TFSI-motorn är en ny måttstock för användningen av eldrift och förbränningsmotorn. Den här lösningen kommer att användas i många framtida Audi-modeller", säger Rupert Stadler, chef för Audi AG.

Tack vare energiåtervinning har förbrukningen minskat. Jämfört med en konventionell sexcylindrig TFSI-motor utan mildhybridsystem är förbrukningen cirka en liter lägre per 100 km, trots att Q8 sport concept är 20 kW starkare. Detta minskar CO2-utsläppen med cirka 25 g/km.  Den totala räckvidden beräknas till 1.200 km med en 85-literstank, enligt NEDC körcykeln.

Startgeneratorn står för energiåtervinningen tillsammans med ett 48-volts elsystem och kan även arbeta omvänt som extra elmotor. Den återvunna elenergin kan vid behov användas för att öka prestandan. I boostläget samverkar förbrännings- och elmotor vilket ger 350 kW och ett totalt vridmoment på 700 Nm, tack vare elmotorns extra effekt på 20 kW och vridmoment på 170 Nm.

Med totalt 476 hk och 700 Nm gör den stora suven 0-100 km/h på 4,7 sekunder.

Under bagageutrymmet finns ett litium-jon batteri på 0,9 kWh som gör det möjligt att köra på ren eldrift vid långsamt rullande start- och stopptrafik samt vid parkering. Vid inbromsning laddas batterierna.

Under körning anpassas drivningen via styrsystemet. Beroende på situation kan bilen boostas, frirulla eller återvinna energi. 

Audi Q8 sport concept har permanent fyrhjuldrift, quattro. Markfrigången kan ställas in i fem nivåer med 90 mm höjdskillnad. 

Fronten på den 2,05 meter breda och 5,02 meter långa bilen har en oktagonformad singleframe-grill som är bredare än på dagens Audi-modeller. De låga och kilformade strålkastarna använder sig av en laser-teknik för hel- och halvljus som markeras genom en X-formad blå lasersignatur, fördelat över en miljon pixlar. 

Siluetten är coupelik. Dörrarna saknar fönsterramar och öppnas via touchsensorer i Audi-ringarna i B- eller C-stolpen. De extremt breda C-stolparna är en referens till 80-talets urquattro liksom de välmarkerade och utställda hjulhusen. Jämfört med konceptbilen från Detroit har hjulhusen ställts ut med ytterligare 12 millimeter.

Kupén har plats för fyra passagerare och bagage på 630 liter.

Interiören präglas av ett nytt manöver- och displaykoncept. Informationen överförs primärt via touchdisplayer, den vidarutvecklade Audi virtual cockpit och en helt ny head-up display. Den senare projicerar viktig information på vindrutan direkt i förarens siktfält och placerar dem i sin verkliga miljö. Exempelvis visas en navigationspil på samma plats som en faktisk pil på vägen, vilket gör att den verkliga och virtuella världen sammanflätas.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den här bilen vill jag ha!
120
53