Volvo XC60 är ett resultat av 90 års förfining – se Volvos stolta historia

Volvo XC60 är ett resultat av 90 års förfining – se Volvos stolta historia
Man kan, med lite god vilja, se Volvo Duett som tidig släkting till dagens XC60. Men det finns många fler släktingar i Volvos stolta historia.

Ni som gillar vackra, historiska Volvomodeller har en högtidsstund framför er. Exakt fyra minuter och 23 sekunder lång, för att vara noggrann.

I en ovanligt påkostad och snyggt mixad reklamfilm berättar Volvo Cars om sin stolta historik. Ni som vill ha en summering av Volvos skakiga start – hela vägen från att företagsnamnet grundades 1915 och framåt – kan bläddra lite längre ner på sidan.

Reklamfilmen slutar med nya Volvo XC60 och texten "90 Years of Refinement" (90 års förfining). Den första bilen rullade ut ur Lundbyverken 14 april 1927 och om fem veckor fyller alltså Volvo 90 år – vilket säkert kommer att firas ordentligt.

Gustaf Larson (till vänster) och Assar Gabrielsson möttes av en slump och började prata bilar. Det blev startpunkten för Volvo.

Volvos historia, från 1915 och framåt

I augusti 1924 möttes av en slump ingenjören Gustaf Larson och Assar Gabrielsson på restaurang Sturehof i Stockholm. De var gamla kollegor från kullagertillverkaren SKF och började prata om bådas stora intresse: bilar. Varför skulle inte Sverige kunna ha en egen, stor biltillverkning? Det slumpmässiga mötet blev starten för Volvo.

Tre år senare, 14 april 1927, rullar den första Volvon ÖV4 ut ur Lundbyverkens fabriksport på Hisingen. På kylaren till "Jakob" – som bilen kallades – satt den symbol som vi för alltid förknippar med Volvo, det snedställda järntecknet.

Volvo grundades egentligen redan 22 juni 1915, av kullagertillverkaren SKF. Någon som var kunnig i latin hade kommit på att "volvere" är infinitivformen för verbet "rulla". Formen "volvo" är första person singularis och betyder alltså "jag rullar".

Ett sådant firmanamn passade perfekt för kullagerföretaget SKF men man hittade ingen omedelbar användning för det och namnet blev liggande i byrålådan. Företagsnamnet plockades sedan upp och användes av Gustaf Larson och Assar Gabrielsson.

Volvo ÖV4 var den stolta starten på företaget men ska sanningen fram blev den ingen succé. Endast 297 bilar byggdes första året. Året därpå, 1928, fick Volvo lite luft under vingarna för då kompletterade man bilproduktionen med lätta lastbilar. Dessa blev en omedelbar succé och första årets produktion av lastbilar var utsålda till sommaren. ÖV4 blev nedlagd redan 1929.

Framgångarna med lastbilarna gjorde att Volvo lyfte blicken och sökte ny verksamhet. Pentakoncernen blev till salu och köptes upp 1930, för övrigt första året som Volvo gick med vinst. Tillverkningen av marinmotorer blev ett perfekt komplement och även Volvo Penta blev en succé, samtidigt som den tredje serien av lastbilar lanserades och blev en stor framgång.

Men den verksamhet som man ursprungligen startat med, personbilstillverkningen, gick fortfarande dåligt för Volvo. Man gjorde ett rejält omtag och anlitade bland annat Ivan Örnberg med mångårig erfarenhet från amerikansk bilindustri. Resultatet blev PV36, eller "Carioca" som den döptes till i folkmun, en modern och strömlinjeformad modell. Priset ansågs dock högt och även Carioca visade sig vara svårsåld.

Den syns knappt, men i mitten finns Volvo PV 444. Volvos första efterkrigsmodell premiärvisades i 1–10 september 1944 i Kungliga Tennishallen, Stockholm. Drygt 150.000 personer besökte utställningen och priset för PV 444 sattes till 4.800 kronor. Det skulle dock dröja till februari 1947 innan den första PV 444 registrerades.

Andra världskrigets utbrott 1939 förändrade Volvos verksamhet men man var ändå förutseende nog att titta på möjliga produkter efter krigsslutet. Nästa stora etapp i personbilssortimentet blev Volvo PV 444, som premiärvisades i Kungliga Tennishallen i Stockholm redan 1944 på "Volvo-Industriernas Utställning", 1–10 september. Äntligen fick Volvo en riktig succémodell och när produktionen kom igång 1947 hade man skapat den grund som skulle leda till många framgångsrika modeller under de kommande decennierna.

Under 50-talet kom exporten igång på allvar och Volvo producerade allt fler bilar. Lundbyverken byggdes till i omgångar men sedan tog utrymmet slut. Några kilometer längre bort i Sörredsdalen, på Hisingen, fann man ett tillräckligt stort område och 1958 började Volvo köpa upp tomterna.

I slutet på 1959 började byggnadsarbetet och Torslandafabriken stod klar att använda 1961, då inledde man produktionen med att tillverka karosser till Lundbyverken. Torslandaverken invigdes av kung Gustaf VI Adolf den 24 april 1964 och vid 50-årsjubileumet, 2014, invigdes tillbyggnaden TA3 i Torslandaverken.

I början på 90-talet var Volvo på väg att fusioneras med Renault men dåvarande styrelseordförande Pehr G Gyllenhammar lyckades inte genomföra planerna och avgick 1993. Dåvarande företagsledningen ansåg att Volvo PV var allt för små för att kunna konkurrera och personbilstillverkningen såldes till Ford 1999. Därmed var det två olika företag som tillverkade fordon med namnet Volvo, personbilar hos Volvo PV och lastbilar hos Volvo AB.

Ford lyckades inte få ordning på sin spretiga organisation och sålde av flera varumärken, däribland Volvo PV. Från hösten 2009 ägs Volvo Cars av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group. Inom det närmaste året är det sannolikt att Volvo Cars återvänder till att bli ett börsnoterat företag.

Visst var reklambilderna bättre förr? Volvo PV 444 blev en språngbräda efter andra världskriget slut och inledde Volvos export utanför Sverige.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag säger grattis redan nu till Volvo!
262
11