Svenska kommuner slåss om nya batterifabriken

Flera svenska kommuner ligger på för att bli förstahandsvalet för den nya batterifabriken som vi skrev om tidigare i veckan. Växjö, Uppvidinge, Oskarshamn, Ljungby, Vimmerby och...
Annons

Flera svenska kommuner ligger på för att bli förstahandsvalet för den nya batterifabriken som vi skrev om tidigare i veckan. Växjö, Uppvidinge, Oskarshamn, Ljungby, Vimmerby och Boden har antingen fått frågan eller anmält sitt intresse på egen hand, enligt SVT Nyheter, Sveriges Radio och Norran.

Företaget bakom batterifabriken heter Northvolt och har offentliggjort planer på en nordisk jättefabrik för litiumjonbatterier. Planen är att investera 40 miljarder kronor och skapa uppemot 3.000 jobb. Företaget vill ha kontroll på hela kedjan från råmaterial till färdigt batteri.

Huvudpersonen bakom Northvolt är Peter Carlsson, som tidigare varit logistikchef på Tesla och jobbat nära Elon Musk.

Läs också: Teslasvenskens plan officiell: Nya batterifabriken ska bli ”revolutionerande”

Om batterifabriken hamnar i en svensk kommun kommer det förmodligen krävas ett samarbete inom regionen för att lösa bostadssituationen och infrastrukturen, enligt Cristopher Moberg, näringlivschef i Ljungby kommun. Han beskriver batterifabriken som en ”enorm etablering”.

”Vi tycker att vi är en bra etableringsort och vår region är bra för en sådan etablering, vi vill nu visa att vi är intresserade. Vi vill jobba proaktivt och visa att vi finns”, säger han till SVT.

Northvolt ska avslöja planerna på vilken kommun som väljs i juni. Batterifabriken förväntas stå klar 2023.

Läs också: Planerna på svenska batterifabriken klarnar: ”Konkurrerar inte med Tesla”


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen