Nytt miljötest klart: BMW i3 fortfarande bäst – Volvo får skämmas

Nytt miljötest klart: BMW i3 fortfarande bäst – Volvo får skämmas
Med D5-motorn får Volvo V90 bara en av fem stjärnor i ADAC:s EcoTest.

Förra året skärptes kraven i miljötestet som görs av tyska organisationen ADAC. Nu har totalt 77 bilar testats med de hårdare reglerna och resultatet bjuder på en hel del överraskningar.

Bensinbilar har tidigare ofta haft lägre utsläpp av partiklar än dieselbilar. Men inte nu längre: många moderna bensinbilar med direktinsprutning har höga partikelutsläpp och flera biltillverkare ska börja montera partikelfilter även i sina bensinmodeller. Samtidigt har utsläppen av partiklar från moderna dieselbilar med partikelfilter minskat ordentligt.

En annan överraskning är att dieselbilar som uppnår de gamla Euro 5-reglerna i vissa fall kan vara renare än modernare Euro 6-dieslar. Det kan få betydelse när flera städer planerar förbud av äldre dieselbilar, enligt ADAC.

Volkswagen Tiguan med TSI-bensinmotor har höga partikelutsläpp.

Av 38 testade dieselbilar är det bara två som övertygar med ett fyrstjärnigt betyg totalt sett: Mercedes E220d och BMW 118d, båda med automatlåda. I botten av listan finns flera Renaultmodeller, bland annat suven Captur dCi 90, som överskrider gränsvärdet för utsläpp av kväveoxid med 900 procent (!).

Fem modeller får högsta betyg – fem stjärnor – och det är två batterielbilar, en hybridbil, en bränslecellsbil och en gasbil. Det finns inte en enda laddhybrid med på topp-tio-listan.

Volvo får inte precis några toppbetyg i testet. Volvo S90 D4 med automatlåda och Volvo V40 T3 får tre stjärnor. Värre går det för Volvo V90 D5 med automatlåda och PowerPulse som bara får en enda stjärna och som därmed hamnar på "bottenlistan".

Volvo har inte gått igenom detaljerna i rapporten och vill därför heller inte kommentera den. Men bilarna testas enligt Euro 5- eller Euro 6-utsläppsreglerna och är godkända enligt de regelverken, skriver Annika Bjerstaf, presschef på Volvo Cars, i en kommentar till Recharge.

Tesla Model S får fyra av fem stjärnor. Foto: Bigstockphoto

I det här testet har ADAC utgått från den nya WLTP-körcykeln som bättre motsvarar verklig körning än den gamla NEDC-körcykeln. ADAC mäter också utsläpp i högre hastighet på motorvägen i en körcykel. Bilar som får fyra eller fem stjärnor "extratestas" i verkligheten med ett portabelt testverktyg.

ADAC har mätt utsläpp av kolmonoxid, kolväten, kväveoxider, partiklar och koldioxid. ADAC har använt sig av well-to-wheel-uträkningar för koldioxidutsläppen för att direkt kunna jämföra utsläppen från olika drivmedel.

Vi har sökt Volvo för en kommentar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror fortfarande att dieselmotorerna har mycket kvar att ge.
172
226