Skoda smygvisar snyggingen Kodiaq Coupé

Redan nästa månad väntas Skoda premiärvisa sin nya, eldrivna suvmodell på bilsalongen i Shanghai, Kina. Denna nya elbil ska finnas ute till försäljning innan 2020....
Annons

Redan nästa månad väntas Skoda premiärvisa sin nya, eldrivna suvmodell på bilsalongen i Shanghai, Kina. Denna nya elbil ska finnas ute till försäljning innan 2020.

Skoda blir inte först ut med elbilar i VW-koncernen, men man ska vara hack i häl efter att Volkswagen lanserat sina första renodlade elbilar. Enligt Skodachefen Christian Strube ska elbilen bygga på Volkswagens MEB-plattform.

Först ut av de eldrivna modellerna hos Skoda blir en laddhybrid, baserad på Superb. En ”Stor-Passat GTE”, om man så vill. Superbs laddhybrid berättade Skodachefen Christian Strube om redan förra hösten och den ska vara redo att lanseras 2019.

Men elbilen blir alltså en av tre nya suvmodeller från Skoda. Suvmodeller är väldigt viktiga i Kina och efter nya Kodiaq kommer det ytterligare två modeller – plus elbilen. Vid ett event i Kina nyligen visade Skoda upp sin modellstrategi och där ingår det uppenbarligen både en ”Model K” och en ”Model Q”.

En av dessa två suvmodeller (Model K eller Model Q) är sannolikt en ersättare till nuvarande Yeti, som inte får en fortsättning i sin nuvarande form utan blir en crossover istället. Nyligen skickade Skoda in patentansökan på modellnamnet Karoq och det kan bli så att namnet Yeti försvinner helt.

Som om inte detta vore nog blir det alltså även en ”Kodiaq Coupé”, som antyds i videon nedan (sammanlagt fyra suvmodeller, hos Skoda). Filmen beskriver design och delvis kristallglas, något som både Tjeckien och Sverige är kända för, och på slutet skymtar man en takprofil på en bil som vi inte sett förut – Kodiaq Coupé.

Bilsalongen i Shanghai öppnar i slutet april och det ryktas om fler nyheter från VW-familjen. Sannolikt blir det ännu en elbil från Volkswagen som visas upp.

Skoda smygvisar snyggingen Kodiaq Coupé
En sidoprofil är allt vi får, i nuläget. Men i april får vi förmodligen se mer av Skoda Kodiaq Coupé.
Skoda smygvisar snyggingen Kodiaq Coupé
Den flitige designern Theo Chin har gjort en illustration i datorn som visar hur Skoda Kodiaq Coupé skulle kunna se ut.
Skoda smygvisar snyggingen Kodiaq Coupé
Volkswagens nya elbilsplattform – MEB – har visats upp i konceptform som ”ID Buzz”. Med dubbla elmotorer och fyrhjulsdrift finns det totalt 374 hästkrafter och ett litiumjonbatteri på hela 111 kWh. Det ska vara tillräckligt för en räckvidd på drygt 60 mil enligt den europeiska NEDC-körcykeln. I verkligheten borde det innebära omkring 45 mil. Batteriet kan snabbladdas till 80 procent på en halvtimme. Den här plattformen ska alltså även Skoda få tillgång till.
Annons
Annons
Rulla till toppen