Kan Bugatti Chiron nå 500 km/h – så här snabbt?

Bugatti har låtit nya Chiron rulla ut till några få, utvalda tidningar och nu kan vi läsa de första provkörningsrapporterna på nätet. Att prestanda i...
Annons

Bugatti har låtit nya Chiron rulla ut till några få, utvalda tidningar och nu kan vi läsa de första provkörningsrapporterna på nätet.

Att prestanda i Bugatti Chiron är bra behöver inte nämnas, då toppeffekten i W16-motorn ligger på 1.500 hk och 1.600 Nm. 0–100 km/h ska gå på under 2,5 sekunder. Topphastigheten är inte testad av Bugatti (ännu) som dessutom lagt in en elektronisk fartspärr vid 420 km/h.

I en intervju med Autoblog förra hösten sa chefsingenjören Willi Netuschil att utan fartspärr kommer Chiron att toppa cirka 460 km/h. Netuschil varnade också för att det bara en handfull platser som lämpar sig för att testa Chirons toppfart, och förklarar att man behöver en väldigt lång sträcka för att få upp farten och sedan en väldigt lång sträcka för att bromsa in. ”Man måste komma ihåg hur mycket längre bromssträcka som krävs i sådana här farter”, sa Willi Netuschil till Autoblog.

Av den anledningen blir vi rätt tveksamma till det filmklipp som dök upp på YouTube för några dagar sedan. Där ser man huvudinstrumentet på en Bugatti Chiron som når ända upp till 500 km/h.

Däremot är filmen från brittiska tidningen Evo helt sann (filmklippet längst ner). De kan uppenbarligen inte få fäste för däcken i början men sedan accelererar Chiron mycket snabbt till 200 km/h. Accelerationen avbryts vid 351 km/h, förmodligen för att vägen tog slut.

Annons
Annons
Rulla till toppen