Tjänstebilen kan bli dyrare

Det nya förslaget om en bonus för klimatsmarta bilar och en straffskatt för törstiga miljöbovar har hyllats av vissa och kritiserats på andra håll. Många...
Annons

Det nya förslaget om en bonus för klimatsmarta bilar och en straffskatt för törstiga miljöbovar har hyllats av vissa och kritiserats på andra håll. Många är besvikna på att elbilsbonusen inte blir större än 45.000 kronor.

Bonus/malus-förslaget ska också ligga till grund för tjänstebilisternas förmånsvärden, som nu kommer kopplas till bilens koldioxidutsläpp. Utsläppen ska dessutom mätas med den nya WLTP-körcykeln, som är mer lik verkliga förhållanden än dagens körcykel, och som därmed kommer innebära högre förbrukning.

Om förslaget blir verklighet kommer det framför allt drabba bilister som kör en törstig bensin- eller dieselbil. Om fordonsskatten för en genomsnittlig förmånsbil idag är 1.700 kronor kommer den höjas till 4.700 kronor, baserat på dagens fordonspark, skriver Tjänstebilsfakta.

”Jag hade väntat mig en höjning av bilprisrelaterade delen vid beräkning av förmånsvärdet från dagens nio procent av bilens pris till 13–14 procent. Men det slipper vi. Det blir fortfarande extremt billigt att köra en förmånsbil som släpper ut upp till 100 gram koldioxid per kilometer”, säger Ronny Svensson i ett pressmeddelande.

Tjänstebilen kan bli dyrare
Det kommer vara billigt att åka förmånsbil som släpper ut mindre än 100 gram koldioxid per kilometer även i fortsättningen, enligt Ronny Svensson, vd för Ynnor.

Förmånsvärdet kan bli ordentligt mycket högre för bilar med högt koldioxidutsläpp. Viktregeln i dagens miljöbilsregler tas bort, så tunga bilar har inte längre en ”gräddfil” för att klassas som miljöbil. Tänk också på att nya WLTP-körcykeln kommer innebära högre förbrukning och utsläpp än dagens körcykel – det finns alltså många bilmodeller som ligger i farozonen för förhöjt förmånsvärde.

Bensinbil, 125 gram koldioxid per kilometer

Exempel: Audi Q3 1,4 TFSI, BMW 320i, Ford Focus 180 Ecoboost, Nissan Juke 1,2, Renault Captur 1,2, Seat Ateca 1,4 TSI, Volvo V40 T3
Förmånsvärdet ökar med 1.500 kronor per år de tre första åren och minskar med 200 kronor per år från fjärde året.

Bensinbil, 190 gram per kilometer

Exempel: Porsche Macan S, BMW M3, BMW M550i xDrive, Jaguar XF 35t
Förmånsvärdet ökar med 7.600 kronor per år de tre första åren och minskar med 1.200 kronor per år från fjärde året.

Dieselbil, 190 gram per kilometer

Exempel: Hyundai Grand Santa Fe, Jeep Grand Cherokee, Land Rover Discovery, Porsche Cayenne S Diesel
Förmånsvärdet ökar med 10.300 kronor per år de tre första åren och minskar med 3.900 kronor per år från fjärde året.

Källa: Tjänstebilsfakta

Tjänstebilen kan bli dyrare
Tjänstebilister som vill köra på eldrift får som högst räkna ned förmånsvärdet med 40 procent eller 10.000 kronor om året enligt det nya förslaget.

När det gäller el- och gasbilar kommer förmånsvärdet enligt det nya förslaget kunna sättas ned med 40 procent eller högst 10.000 kronor per år.

En annan nyhet är ett förslag om att trängselskatten inte längre ska ingå i förmånsvärdet. Det görs för att minska trängseln, förbättra miljön i områden med trängselskatt och minska den privata körningen.

Annons
Annons
Rulla till toppen