Årets vintertest visar på olagligt höga utsläpp: Volvo släpper ut åtta gånger mer än tillåtet

Årets vintertest visar på olagligt höga utsläpp: Volvo släpper ut åtta gånger mer än tillåtet
Även när dieselbilarna i vårt vintertest har arbetat sig upp till rätt temperatur släpper många av dem ut extremt mycket kväveoxider. Foto: Pekka Nieminen
I korthet

• Nya dieselbilar är riktigt bra på att få ned partikelhalterna, men när det gäller kväveoxider har flera dieselbilar mycket höga halter.

• Volvo S90 D3 släpper ut hela åtta gånger mer än tillåtet, visar vårt vintertest i svenskt klimat.

Det är en sak att lova låga utsläpp i testlabbet och i reklambroschyrerna, men det är en helt annan sak att faktiskt leverera låga utsläpp i verkligheten. Särskilt i svenskt vinterklimat.

Vi har flera gånger skrivit om nya bilar som släppt ut flera gånger högre halter av kväveoxider än vad som är tillåtet. Tyvärr bjuder årets upplaga av vårt stora vintertest inte på några större positiva framsteg när det gäller utsläppen.

Efter dieselskandalen har halterna av partiklar och kväveoxider debatterats i betydligt högre utsträckning än tidigare.

Vi har mätt utsläppen i sju minusgrader i VTT:s laboratorium och enligt ECE-cykeln, både när bilen är helt kall och när den arbetat sig varm. I september träder den nya, och mer realistiska, WLTP-körcykeln i kraft, men det finns inga beslut om hur den ska mäta utsläpp vid kallstart så nya bilar kommer typas in enligt gamla ECE-körcykeln i flera år framöver.

"Alarmerande höga nivåer"

• När det gäller kolmonoxid och kolväten betedde sig alla bilar exemplariskt. Senaste gången någon bil föll igenom i de här testerna var 2010.

• När det gäller partikelutsläpp får de fyra dieselbilarna i testet godkänt resultat – partiklar verkar inte vara något problem för moderna dieselbilar med partikelfilter. Bensinbilarna släpper dock ut desto mer. Bensindrivna Citroën är värst av alla: halterna är tre gånger så höga som i näst värsta bilen, Renault, och nästan 200 gånger högre än i bästa bilen, Alfa Romeo.

• När det gäller kväveoxider brukar bensinbilar generellt vara bättre än dieselbilar, men skillnaden blir mindre. Volvo, Jaguar och Alfa Romeo har alarmerande höga nivåer av kväveoxid, även när de är varma.

Gränsvärdet för kväveoxid är 0,06 gram per kilometer för Euro 6-godkända bensinbilar och 0,08 gram per kilometer för Euro 6-godkända dieselbilar.


Läs hela vintertestet i tidningen.

Bilarna i det här testet

Alfa Romeo Giulia 2,2 JTDm Super (diesel)
Audi Q2 1,4 TFSI S-tronic
Citroën C3 1,2 Puretech 110
Ford Ecosport 1,0 Ecoboost
Honda HR-V 1,5
Hyundai Ioniq Hybrid
Jaguar XE 2,0 E-Performance (diesel)
Kia Niro 1,6 GDI Hybrid
Mercedes E 220 d (diesel)
Opel Astra Sports Tourer 1,4T
Peugeot 3008 1,2 Puretech 130
Renault Megane Sport Tourer 1,2 TCe 130
Seat Ateca 1,4 TSI ACT DSG
Toyota C-HR Hybrid
Volkswagen Tiguan 1,4 TSI ACT DSG
Volvo S90 D3 (diesel)


Hela vintertestet publicerades i auto motor & sport 6/2017 som du kan läsa digitalt direkt på sajten. Vi betygsätter bland annat köregenskaper, bromsar, fäste, förbrukning, uppvärmning och strålkastare.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror dieselbilarna har spelat ut sin roll om tio år.
254
121