Ny rapport: Stort missnöje hos svenska VW-ägare efter dieselgate

Ny rapport: Stort missnöje hos svenska VW-ägare efter dieselgate
Nästan hälften av de svenska VW-ägarna litar inte på uppdateringen av styrprogrammet till dieselmodellerna.

Under våren 2016 började de första svenska bilägarna uppdatera programvaran i sina Volkswagen, Audi, Seat och Skoda som berörs av det avgasfusk som avslöjades hösten 2015. Globalt är det elva miljoner dieselbilar från VW-koncernen som har det här avgasfusket, varav 228.000 finns i Sverige.

I Sveriges största, oberoende kundundersökning kan auto motor & sport nu visa på ett mycket stort missnöje hos bilägarna efter "dieselgate", som avgasskandalen kallats. Cirka 500 ägare har svarat på enkätfrågorna och av dessa säger 48 procent att de inte litar på uppdateringen.

Väldigt många är tveksamma till att få dieselmotorns styrprogram uppdaterad. Av de som fått sin bil uppgraderad uppger cirka 35 procent att de upplever antingen en lägre motoreffekt eller högre dieselförbrukning.

Hela undersökningen kan läsas i auto motor & sport nummer 8-2017, som kommer ut i handeln i nästa vecka. De som prenumererar kan läsa tidningen digitalt på fredag (31 mars).

Vår enkät bland bilägarna visar ett helt annorlunda resultat än Volkswagens egen, interna undersökning av kundnöjdhet. Enligt Marcus Thomasfolk, kommunikationschef på Volkswagen Sverige AB, är det bara 0,1 procent av 75.000 tillfrågade bilägare som är missnöjda med något. I Europa har fyra miljoner dieselbilar uppgraderats och där är siffrorna för kundnöjdhet på samma nivå som i Sverige.

Redan för ett år sedan publicerade vi det första avgastestet av Volkswagens nya styrprogram. Testet skedde på en Volkswagen Amarok med 2,0 liters TDI-motor på 163 hk. Någon skillnad i utsläpp av kväveoxider gick inte att upptäcka, inte heller i effekt eller köregenskaper. Däremot steg dieselförbrukningen med 0,7 l/100 km i den ena testbilen och 0,5 l/100 km i den andra.

Hela undersökningen kan läsas i auto motor & sport nummer 8-2017, som kommer ut i handeln i nästa vecka.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Mitt förtroende för Volkswagen är orubbat efter dieselgate.
80
330