VW-ägare larmar: Bilarna förlorar kraft efter åtgärd

Flera ägare till VW-bilar drabbade av dieselfusket säger bland annat att åtgärden har förvandlat bilen till "en skugga av sitt forna jag".

Fusket med dieselmotorer som uppdagades under 2015 har tvingat Volkswagenkoncernen att återkalla och omprogrammera miljontals bilar. Volkswagen och den tyska myndigheten KBA, som godkänt reparationen av motorerna, lovade att åtgärderna inte skulle påverka bilarnas prestanda. Men nu kommer rapporter som visar att bilarnas prestanda blir sämre.

Totalt har 1,2 miljoner bilar återkallats i Europa, varav en halv miljon nu har åtgärdats. 

De åtgärder som utförs på 1,6-litersmotorerna har förvandlat bilen till "en skugga av sitt forna jag", rapporterar bilägare till The Guardian

James Harrison, ägare till en VW Golf 1,6 TDI från 2010, säger till tidningen att hans bil efter åtgärden plötsligt stannar och då är svår att starta.

"Vad kommer detta att göra för livslängden av exemelvis avgassystemet? Det kostar tusentals kronor att laga om det går sönder", säger James Harrison och tillägger att fix har "förstört" hans bil.

Volkswagen medger det finns klagomål på åtgärderna, men förnekar att det är en utbredd fråga.

En annan sajt, Honest John, rapporterade redan förra året om klagomål som kommit in efter åtgärden som gjorts på 2,0-liters Tiguan. Enligt uppgifterna kunde man notera minskat vridmoment vid låga varv ofta ackompanierat med ett irriterande, skallrande ljud. En brittisk VW-mekaniker bekräftade att en 2012 års Tiguan saknade kraft mellan 1.000 och 2.000 varv/min. En bilägare uppgav att hans 2,0-liters Passat kombi från 2012 hade blivit "en trög, underpresterande åsna."

I Sverige är 228.000 bilar drabbade, och av de som åtgärdat bilen, som är frivilligt, uppgera flera att bilens prestanda är förändrad. 

Så tycker svenska ägarna om sina åtgärdade bilar

I auto motor & sport nr 8, som du kan läsa digitalt redan på fredag, i butik nästa torsdag, har vi ett stort reportage om Dieselgate. Vi undersöker bland annat vad ägarna tycker om är nöjda med sina åtgärde bilar och vad den egentligen innebär.

• Läs mer om vad vi skrivit om Dieselgate här – 69 artiklar

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har åtgärdat min "fuskmotor" och upplever att den förlorat kraft eller blivit sämre på annat sätt. (Bromsa om du uppdaterat motorn men inte upplever någon förändring.
136
71