Däckbyte: Vinterdäck på sommarvägar är farligt

I år infaller en av årets största trafikhelger, påsken, samtidigt som sista datum för byte till sommardäck. Den som vill resa säkert tar av vinterdäcken – om väglaget tillåter.

Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Lagom till påskhelgen är det därför läge att byta till sommardäck – om vägarna är isfria.

"Tvärtemot vad många tror är det trafikfarligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren. Det pratas mycket om hur viktigt det är med vinterdäck när det är snö och is på vägen, men inte lika mycket om farorna med att köra med vinterdäck på sommarhalvåret, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

auto motor & sports tester har visat blir bromssträckan längre och väggreppet sämre med vinterdäck på sommaren, särskilt på våta vägbanor.

Vinterdäck på sommarvägar är också betydligt instabilare, särskilt vid undanmanövrar. Redan vid 70 km/h klarar de flesta inte en klassisk undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd.

Även Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har jämfört väggreppet mellan sommar- och vinterdäck vid sommarväglag, dessa visar att bromssträckan för nya dubbfria vinterdäck är mellan 15 och 20 procent längre på torr och våt asfalt jämfört med nya sommardäck.

Också plånboken påverkas, då vinterdäck slits 20 procent snabbare än sommardäck på vägbana som är varmare än 15 grader.

"Förutom säkerhetsaspekten är det bättre för miljön med sommardäck, eftersom det ger färre däckpartiklar i luften och en lägre bränsleförbrukning", säger Dan Falconer.

Dubbdäck får användas fram till den 15 april – men kan även tillåtas vid annan tid på året om det skulle uppstå vinterväglag.

"Ta inte av vinterdäcken för tidigt om du bor i en del av landet där det kan komma att falla snö eller bli ishalka igen den närmaste tiden", säger Dan Falconer.

Viktiga datum

• Det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck mellan 15 april - 1 oktober om det inte är vinterväglag.

• Du får ha vinterdäck från den 1 oktober - 15 april.

• Du måste ha vinterdäck mellan 1 december - 31 mars om det är vinterväglag. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har bytt till sommardäck.
90
75