Jeep Grand Cherokee Trackhawk är här med 717 hk – bilder och fakta

Jeep Grand Cherokee Trackhawk är här med 717 hk – bilder och fakta

Den här modellen är en av bilindustrins sämst bevarade hemligheter och har tidigare bekräftats. Men nu är den officiell och äntligen kan vi grotta ned oss i alla detaljer om Jeep Grand Cherokee Trackhawk med 707 hp – eller 717 hk (527 kW).

Jeep Grand Cherokee Trackhawk är den tredje modellen som begåvas med Chryslers kompressormatade SRT Hemi Hellcat-V8 på 6,2 liter. Dodge Charger SRT Hemi Hellcat och Dodge Challenger SRT Hemi Hellcat är föregångarna.

Men till skillnad mot "bröderna" tar Jeep Grand Cherokee Trackhawk nytta av fyrhjulsdrift, och fyra däck är verkligen användbart när 717 hk och 875 Nm ska försöka få fäste. Accelerationen 0–60 mph (96 km/h) anges till 3,5 sekunder, vilket Chrysler hävdar är tillräckligt för att Jeep Grand Cherokee Trackhawk ska utnämnas till "världens kvickaste suv". Men då ska vi hålla i minnet att Tesla Model X P100D klarar samma sprint på 2,8 sekunder.

Kvartsmilen på dragstripen ska Jeep Grand Cherokee Trackhawk klara av på 11,6 sekunder och topphastigheten anges tiill 290 km/h. Och om det är någon som har bråttom med husvagnen, båtsläpet eller hästtransporten så kan vi nämna att dragvikten är 3.270 kilo.

En förstärkt, åttastegad automatlåda är det enda alternativet. Bakaxeln har en differentialbroms för att fördela kraften mellan bakhjulen. Kraftfördelningen mellan fram- och bakaxeln kan varieras efter körprogram och den är 40/60 mellan fram/bak i autoläget. Men upp till 70 procent kan styras till bakaxeln under bankörning, liksom 60 procent till framaxeln vid när man har ett släp tillkopplat.

Med så mycket kraft behövdes det seriösa hejdare, och som vanligt är det italienska Brembo som levererar komponenterna. Fram sitter 400 millimeters bromsskivor med sexkolvsok och bak mäter de 350 millimeter. För att få plats med bromsarna är 20-tumsfälgar standard. Hjulen dämpas av elektroniskt justerbara Bilstein-stötdämpare.

Något pris för Jeep Grand Cherokee Trackhawk har inte angetts, ännu. Men våra amerikanska kollegor gissar att prislappen hamnar kring 80.000 dollar. Då ska man veta att BMW X5 M kostar från 102.000 dollar och Mercedes-AMG GLE 63 4Matic kostar från 110.000 dollar. Jeep Grand Cherokee Trackhawk bjuder alltså på "mycket pang för pengarna", jämförelsevis.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den här får gärna stå på min parkering!
155
59