Volvo XC60 T8 Twin Engine: Svenska priser på nya laddhybriden

Volvo XC60 T8 Twin Engine: Svenska priser på nya laddhybriden

Volvo har släppt de svenska priserna för nya XC60. Dagens modell är fortfarande en av Volvos mest sålda modeller trots att den är nio år gammal. Nu hoppas Volvo locka över XC60-förarna till den nya generationen, och samtidigt attrahera nya köpare.

Laddhybridversionen av nya Volvo XC60 heter T8 Twin Engine och har samma drivlina som XC90 T8 Twin Engine. Det innebär en 2,0-liters bensinturbomotor plus en elmotor. Systemet levererar som mest 407 hästkrafter och 640 Nm.

Räckvidden på eldrift är 4,5 mil och förbrukningen ligger på 2,1 l/100 km enligt NEDC-körcykeln, som är ökänt tillåtande just för laddhybrider. I verkligheten beror förbrukningen helt på hur mycket bilen laddas.

Bilen har fyrhjulsdrift och en åttastegad automatlåda. Du kan själv bygga ett eget exemplar på Volvos sajt.

Volvo XC60 T8 Twin Engine kostar 636.900 kronor och då ingår R-Design-paketet med ska ge bilen ett uppkäftigare utseende med 19-tumsfälgar, sportstolar och sportchassi. För 21.900 kronor mer kan köparna välja Inscriptionpaketet som har mer komfortfokus, med läderklädda komfortstolar, digitala instrument och aktivt chassi med luftfjädring både fram och bak.

Det är ordentligt mycket dyrare än den starkaste dieselversionen, D5 AWD, som kostar 465.900 kronor.

Volvo har hittills valt att lansera laddhybriderna som toppmodeller i modellprogrammet, med fokus på teknik och prestanda. Men i framtiden kommer billigare laddhybrider med enklare teknik. De får svagare motorer och lägre pris, och köparna får hålla tillgodo med framhjulsdrift.

Volvo ska också lansera första nya, helt eldrivna modellen 2019.

Volvo har registrerat flera nya modellnamn som skulle kunna ge en hint om framtida elbilar eller hybridmodeller. 

Volvochefen Håkan Samuelssons mål är att Volvo ska vara snabbast på elektrifiering – alltså att ställa om modeller till att bli helt eller delvis eldrivna.

Volvo har verkligen gjort en helomvändning när det gäller eldrift. I flera intervjuer upprepade Håkan Samuelsson att laddhybrider är en bättre lösning än helt eldrivna modeller. Han har uttryckligen sagt att Volvo inte tror på rena elbilar. Men sedan hände något. Nu är alltså utvecklingen av den nya elbilen igång.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle vilja ha en helt eldriven version av Volvo XC60.
226
70