Svensk miljardsatsning på säkerhet i självkörande bilar

Volvo Cars och Autoliv startar Zenuity som ska utveckla mjukvarusystem till självkörande bilar. "Vi ska bli världsledare inom säkerhetssystem för självkörande bilar", säger Håkan Samuelsson, Vd för Volvo Cars.
Annons

Volvo Cars- och Autoliv-ägda Zenuity är en helt ny aktör på den växande marknaden för mjukvarusystem till självkörande bilar. Det blir första gången en biltillverkare går samman med en huvudleverantör för att utveckla avancerade förarassistanssystem (ADAS) och teknologier till själv­körande bilar (AD).

”Med Zenuity kan vi leverera världsledande, robusta lösningar till självkörande bilar. Erfarenheten hos Autoliv som är världsledande inom bilsäkerhet och Volvo Cars som tillverkar premiumbilar säkerställer lösningar som tillgodoser de behov bilister har i verkliga trafiksituationer”, säger Jan Carlson, styrelseordförande, VD och koncernchef för Autoliv.

Autoliv investerar totalt cirka 1,1 miljarder kronor i bolaget, där den stora merparten utgör ett kapitaltillskott. Volvo Cars bidrar främst med immateriella rättigheter, know-how och personal. Zenuity ägs 50/50 av Autoliv och Volvo Cars.

”Volvo Cars slår samman sin know-how med Autolivs för att skapa en världsledare inom säkerhetssystem för självkörande bilar”, säger Håkan Samuelsson, Vd för Volvo Cars.

”Biltillverkarnas initiala intresse för Zenuity är mycket uppmuntrande och vi ser fram mot att leda utvecklingen av nästa generations bilar, som är både säkrare och mer automatiserade,” säger Dennis Nobelius, Vd för Zenuity.

 

 

Annons
Annons
Rulla till toppen