Vilken uppvisning – Porschemekanikern skiftar hjul med en hand

Det här har du garanterat aldrig sett förut. Vid hjulbytet skiftar mekanikern de tunga hjulen med en hand. Se filmen och imponeras!

Tyvärr vet vi inte namnet på den här Porschemekanikern. Men klicka på filmen ovan och låt dig imponeras av både styrkan, snabbheten och precisionen. Hjulbyte med en hand, det ser man inte varje dag!

Scenen är filmad på Silverstone förra helgen då sportvagnsracingsäsongen startade med ett sextimmarsrace. Porsche 919 Hybrid med startnummer 1 går in i depå för att få på nya däck och varje sekund kan bli avgörande.

WEC-reglerna säger att man inte får tanka och byta hjul samtidigt. Skulle en brand bryta ut vid tankning måste bilen stå på hjul så att den snabbt går att rulla bort från depåboxen.

Endast två mutterpistoler får användas, en på vardera sidan, men inte båda samtidigt. Tankning plus förarbyte och hjulbyte tar ungefär en minut och 15 sekunder för Porsche-teamet.

Varje team tränar i timmar för att få ett perfekt rörelsemönster i alla moment, utan att mekanikerna är i vägen för varandra. Men att skifta hjul med en hand är att ta saken till en ny nivå… speciellt med tanke på att ett komplett hjul med fälg och däck till Porsche 919 Hybrid väger strax under 20 kilo (enligt Porsches egna uppgifter). Kanske en felskrivning, runt tio kilo vore rimligare.

Vid varje hjulcentrum sitter det "pinnar", utstickande stift som har motsvarande hål i fälgen. Det ser kanske enkelt ut men fälgen är inte helt självcentrerande, hålen i fälgen och stiften som sticker ut måste mötas innan fälgen blir fastlåst med centrummuttern.

Det borde vara självklart men vi väl ändå säga det igen: prova inte det här hemma! Det kommer att sluta med ryggskott, blåmärken, brutna naglar och elände. Låt hjulbytet ta den tid det behöver. Jobba säkert och kontrollera däcktrycket.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här var grymt imponerande!
183
9