”Nya XC60 är mycket spänstigare än gamlingen”

Alrik har provåkt nya XC60 på Volvos testbana i Göteborg. "På sista varvet börjar det regna och i de snäva böjarna kliver bakvagnen ut lite! Alltså ingen understyrning utan en lekfull vinkel på bakvagnen."
Annons

Nya XC60 är kanske den svåraste och samtidigt enklaste utmaning Volvo haft på väldigt länge. Att bygga ersättaren till bästsäljaren som har byggts i över en miljon exemplar är ett stort ansvar. Det får helt enkelt inte gå fel. Samtidigt var väldigt mycket givet på förhand.

Volvos nya så kallade SPA-plattform bestämmer exakt vilken teknik bilen ska ha: Det är samma multilänkhjulupphängningar runt om, samma drivlinor, samma styrning, samma säkerhetssystem.

Designen var på sitt sätt också given på förhand, interiören är en variation på det nya Volvotemat med samma instrumentkluster och infotainment som i 90-bilarna. Framstolarna är carry over från de större 90-bilarna och karossen är väldigt mycket nya Volvo – men lite kompaktare och kaxigare.

Hur enkelt som helst? Nej, men kanske inte av de skäl man först tror.

Så sitter jag där i passagerarstolen i nykomlingen, hastighetsmätaren visar på 200 km/h när vi dundrar in i en av de doserade kurvorna på Volvos provbana Hällered. Vindbruset är ganska högt men bortsett från det är det nästan ointressant odramatiskt. Bilen känns väldigt stabil och trygg och vår T5-maskin gör inte mycket väsen av sig.

I framsätet uppskattar jag de nya kurvade träinläggningarna som går under namnet ”driftwood”. Strukturen är ”äkta” eller inte så polerad som i många andra bilar och jag gillar verkligen det tredimensionella djupet och linjerna som i mitt tycke gör den mer intressant och mer premium än den mer strikta V90.

Provturen går upp och ner för en backe med 40 procents lutning.

Jämfört med XC90 känns interiören i XC60 mycket tajtare, närmare, men inte heller lika påkostad. Dörrsidorna upplevs lite enklare och XC90 har en pondus som XC60 saknar. Sidorutorna är högre uppdragna och när vi snart rullar in på ”Handlingbana två” — min favorit på Hällered – blir det åka av på ett vis som XC90 inte skulle klara lika bra.

Men hur bra kan man utvärdera en bils egenskaper från passagerarsidan? Rätt bra faktiskt. På den usla landsvägen på området, som efterliknar många olika landsvägar världen över, kändes det direkt att XC60 är väldämpad och följsam – i alla fall vår bil som har luftfjädring runt om. Bilen rör sig mer på ett positivt sätt jämfört med den lite mer ”åtdragna” XC90 som måste kontrolleras tajtare eftersom den är högre och tyngre. En bil vars fjädring tillåts jobba mer, blir också bättre i kurvorna än om den hålls platt till varje pris.

Men när vi kör över brunnslock hoppar bilen lite i sidled på det vis som bilar med stora och breda hjul brukar göra. Vår provåkningsbil rullar på 20 tummare – 255/45 20. Utan att ha haft förmånen att provåka en bil med lite smalare däck skulle jag vilja råda varje intresserad XC60-spekulant att överväga lite mindre hjul. Det brukar ge högre komfort, lägre buller, lägre förbrukning och de är absolut billigare. Men det är inget som Volvo helst ser, mer om det längre fram.

På landsvägen upplevs skillnaden mellan Dynamic och Comfort inte som stor, men om mitt rumpminne inte sviker mig så rullar vi skönare än i V90 CC – som jag upplever som väl stum. Men jag älskar också fluffigheten i gamla XC70, helt underbart mjuk på långfärd. Men dit är det väldigt långt i nya XC60 och det förklaras med kontroll, komfort och dynamik. Volvo vill erbjuda en mycket närmare upplevelse och som större säkerhetsmarginaler.

60-serien ska vara mer engagerande att köra, närmare föraren jämfört med de större 90-bilarna som är byggda för avslappnad körning. Men – det handlar inte om sportig körning – utan dynamisk kontroll. Allt enligt Volvo.

In på ”Handlingbana 2”, en stor kuperad oval med rejäla höjdskillnader, omväxlande långa och korta kurvor, olika doseringar och några svackor. Helt enkelt en väldigt kul och utmanande slinga. Vi tar först två snabba varv i läge Dynamic. Bilen upplevs som välkontrollerad och neutral. Väldigt lite roll i sidled och bilen rör sig inte heller i höjdled under acceleration och inbromsning.

Comfortläget släpper loss bilen lite grann, man känner tydligt hur bilen lutar lite mer i kurvorna och jobbar mer med fjädringen. Den blir en lite mer ”äkta” åkupplevelse och vilket man föredrar är en smaksak. Snabba undanmanövrar bromsas effektivt in med av antisladdsystemet.

På sista varvet börjar det regna och i de snäva böjarna kliver bakvagnen ut lite! Alltså ingen understyrning utan en lite lekfull vinkel på bakvagnen.

Hur styrningen känns vet jag självklart inte men den ska vara lite tyngre i sportläget och mer responsiv och känslig än i både XC90 och V90. Det vill nior till eftersom vi tycker att de stora bilarna har bra vardagsstyrningar, medan de inte hänger med de bästa konkurrenterna i körkänsla.

I nästa nummer av auto motor & sport – 11/2017 – analyserar vi nya XC60 på djupet.

De första intrycken av XC60 är att nykomlingen har blivit mycket spänstigare än gamlingen, som i ärlighetens namn inte är direkt inspirerande att köra aktivt med. Men karosskontrollen är också mycket bättre utan att fjädringen verkar lida på något vis. Jag är övertygad om att nya XC60 kommer att hänga med de tyska konkurrenterna när det svänger – om sedan styrningen är lika känslig och exakt som de bästa – det får den första provkörningen avslöja. Datum är redan satt: 17-18 maj i Barcelona.

Även om XC60 inte är en terrängbil klarar den absolut av mycket mer vid sidan av vägen än vad någon normalt funtad ägare kommer utsätta sin bil för. Vi åker upp och ner för en backe med 40 procents lutning, vi åker i 40 procents sidlutning, över stockar och stenar och ner för en trappa. Det kortare axelavståndet gör givetvis bilen bättre terrängduglig än den större XC90 och markfrigången kan man inte klaga på. I luftfjädrat utförande är det normalt 220 millimeter, i terrängläget hissas den upp 40 millimeter och i Dynamic sänks chassit med 20 millimeter.

Viktigare än så för det flesta är att baksätet har blivit mycket bättre än i föregångaren, även om man kanske känner sig lite instängd på grund av de höga dörrsidorna sitter man bra med skönare benvinkel än i XC90.

Så till de obesvarade frågorna. Vad var den största utmaningen med nya XC60?

Svar: att tjäna så mycket pengar som möjligt på varje såld bil. Det är väl inget nytt eller unikt för Volvo. Men gamla XC60 säljer delvis på pris. Nya XC60 har samma teknik som XC90 och det faktum at den är kortare sänker bara tillverkningskostnaden marginellt. Alltså gäller det att göra nya XC60 så attraktiv att man kan höja priserna och dessutom vill man självklart att kunderna ska köpa till så mycket utrustning som möjligt så att bilen närmar sig XC90 i pris…

I nästa nummer av tidningen – 11/2017 – analyserar vi nya XC60 på djupet, kör Volvos supersimulator och talar med Volvos nya utvecklingschef Henrik Green!

Annons
Annons
Rulla till toppen