Ducati kan bli första varumärket Volkswagen måste sälja – betalar dieselgate

Ducati kan bli första varumärket Volkswagen måste sälja – betalar dieselgate

Listan över böter, skadestånd och återköpta bilar är långt ifrån avslutad. Men redan nu står det klart att Volkswagen AG knappast kan betala efterdyningarna av dieselgate med enbart besparingar i verksamheten. Ett eller flera av de varumärken som ingår i Volkswagen Group måste förmodligen säljas.

Att sälja något av de åtta företag som tillverkar personbilar är osannolikt – såvida det inte blir absolut nödvändigt. Men bland övriga varumärken och företag som MAN, Scania, Neoplan, Italdesign och Ducati kan det bli aktuellt med försäljning.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är det just motorcykeltillverkaren Ducati som står först på tur. "Källor med insyn" hävdar att Volkswagen gett i uppdrag till amerikanska investmentbanken Evercore att göra klart Ducati för försäljning.

En av källorna säger till Reuters att Ducati har en årlig vinst efter skatt och avskrivningar på cirka 100 miljoner euro och kan värderas till 15 gånger den summan, alltså 1,5 miljarder euro. Audi köpte Ducati 2012 för 860 miljoner euro.

Varken Volkswagen, Audi eller Evercore har velat kommentera uppgifterna till Reuters.

Motorcyklar har lite att göra med Volkswagens kärnverksamhet och Ducati vore ganska enkelt att skilja av från resten av koncernen. Att VW köpte Ducati sägs till stora delar vara för att tidigare ordföranden Ferdinand Piëch var förtjust i företaget. Sedan Piëch slutat och sålt sina aktier finns det förmodligen ingen intern  opposition mot en försäljning av Ducati.

Slutnotan för dieselgate är svår att överblicka men förmodligen räcker det inte med att sälja Ducati. Scanias integrering med MAN har gått trögt och en försäljning av någon av dessa lastbilstillverkare skulle ge mycket större intäkter till Volkswagen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror att Volkswagen säljer Scania också.
123
74