Toyota Land Speed Cruiser – världens snabbaste suv med 2.000 hk toppar 370 km/h

Toyota Land Speed Cruiser – världens snabbaste suv med 2.000 hk toppar 370 km/h

Toyota överraskade alla med den "showbil" som man ställde ut på SEMA i Las Vegas, i höstas. En sänkt och kraftigt modifierad Land Cruiser med turbomatad 5,7-liters turbomotor på enorma 2.000 hk.

Men det visade sig vara mycket mer än "show", Toyota Land Speed Cruiser byggdes för ett syfte – att bli världens snabbaste suv. Rekordet man ville slå sattes 2009 då Brabus lyfte ner en V12:a i en Mercedes GLK och körde 322,3 km/h på Nardobanan i Italien.

Det var före detta Nascar-föraren Carl Edwards som fick uppdraget att köra Toyota Land Speed Cruiser på "Mojave Air and Space Port", en fyra kilometer lång landningsbana. Det kan låta långt men det krävs en lång sträcka för att bygga upp farten och även en hyggligt generös säkerhetszon för att hinna bromsa ner bilen.

Efter några förberedande försök bestämde sig teamet för att öka turbotrycket, det behövdes helt enkelt mer effekt för att hinna få upp farten. Enligt Carl Edwards började Land Cruisern vandra lite oroligt vid 360 km/h men han var beordrad att hålla stumt och kom upp i exakt 230,02 mph – vilket är 370,1 km/h.

Hade landningsbanan varit lite längre hade det gått att komma upp i en ännu högre toppfart med Toyota Land Speed Cruiser. Om man nu kan hitta en förare som vågar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Imponerande! Sätt den i serieproduktion, Toyota!
175
87