Varannan parkering försvinner i centrala Göteborg

Närmare 7.000 p-platser försvinner när flera stora byggprojekt i Göteborg sätter igång. I centrala stan handlar det om mer än varannan plats.

En ny rapport från Göteborgs stads parkeringsbolag och trafikkontoret visar att närmare 7.000 parkeringsplatser försvinner på grund av stora byggprojekt. 5.000, eller mer än varannan av de berörda p-platserna, ligger i centrala staden.

Under byggnationen av Västlänken, som är det stadens största infrastrukturprojekt och planeras att starta under 2018, kommer cirka 1.900 parkeringsplatser påverkas. 

67 procent av parkeringsplatserna, uppges enligt en undersökning som är gjort i samband med rapporten, utnyttjas av personer som åker till Göteborg för att shoppa eller gå på olika typer av evenemang. Bara 11 procent handlar om arbetspendling. Det är alltså handel och nöjesliv som riskerar att drabbas av färre parkeringsplatser.

"Det är jätteproblematiskt, framförallt för handeln och besöksnäringen", säger Maria Stenström, vd på P-bolaget.

När det gäller parkeringsplatser som påverkas av bygget av Västlänken förs diskussioner om ersättningsplatser mellan Göteborgs Stad och Trafikverket.

"Ambitionen är att ska ersätta alla parkeringsplatser som försvinner när vi bygger Västlänken med lika många nya platser. Detta är en stor utmaning och vi intensifierar nu arbetet för att hitta lösningar", säger Stefan Eglinger, trafikdirektör Göteborgs Stad.

Men man får räkna med färre parkeringar i Göteborg under de närmaste åren, framförallt i de centrala delarna. Ett sätt att kompensera för detta är att fortsätta bygga ut pendel- och infartsparkeringar uppger Göteborgs stad.

Källa: Göteborg.se

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag undviker alltid att ta bilen in till stan.
57
109