Volvo och Google utvecklar nytt infotainmentsystem med Android – bara två år efter nya Sensus

Volvo och Google utvecklar nytt infotainmentsystem med Android – bara två år efter nya Sensus

För bara några år sedan visade Volvo stolt upp ett helt nyutvecklat infotainmentsystem kallat Sensus. Först ut var Volvo XC90, och systemet använder en stående pekskärm med intressant teknik.

Volvo minskade antalet fysiska knappar drastiskt jämfört med i äldre modeller – något som också retade upp en del köpare, eftersom funktionerna nu göms i en meny i infotainmentsystemet, vilket gör att föraren måste ta ögonen från vägen.

Nu kommer nyheten att Volvo börjar samarbeta med Google. Målet är att utveckla ett nytt infotainmentsystem baserat på operativsystemet Android. Och det ska gå undan: enligt Volvo kan systemet vara "klart för start" redan om två år.

Största fördelen med Android blir enligt Volvo att bilen får tillgång till ett bättre utbud av appar. De flesta utvecklare vill inte behöva ta fram appar för många olika plattformar – de vill koncentrera sig på så få plattformar som möjligt.

Med det nya infotainmentsystemet kan föraren alltså ladda ned Androidappar till bilen – appar som är utvecklade av Google, Volvo eller någon annan. Men gissningsvis kommer Volvo ha en extra säkerhetskontroll av apparna innan de skickas ut till bilens appbutik för nedladdning.

Volvo har idag stöd för Apple CarPlay och Android Auto, som visar en del av mobilens appar i bilens infotainmentsystem. När hela infotainmentsystemet baseras på Android finns apparna redan i systemet och därmed behöver föraren inte gå omvägen att använda Android Auto.

Fler detaljer ska avslöjas på Googlekonferensen I/O som öppnar den 17 maj.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här låter som en bra idé, tycker jag!
188
41