Volvo testar en helt ny typ av självkörande bil

Volvo har haft mycket att stå i med självkörande bilar den senaste tiden. Framför allt utrullningen av de 100 XC90-bilarna som just nu testas i Göteborg. Nu har ytterligare ett självkörande projekt sjösatts, en sopbil.
Annons

Volvo testar en helt ny typ av självkörande bil
De självkörande lastbilarna ska skapa en bättre arbetsmiljö för förarna.

Lastbilen är utvecklad tillsammans med avfallshanteringsföretaget Renova, och enligt Volvo är målet med den självkörande sopbilen att skapa en bättre arbetsmiljö för förarna.

Första gången sopbilen används i ett område körs den manuellt, systemet då samlar in data via GPS-teknik. Nästa gång, vet lastbilen hur rutten går och var soptunnorna finns.

Eftersom lastbilsåkarna befinner sig vid bilens baksida när de tömmer soporna, backar bilen under rutten för att de ska kunna ha bättre uppsikt över vad som händer runt omkring lastbilen.

”Genom att vända lastbilen slipper föraren gå mellan bakdelen och hytten varje gång lastbilen är på rörelse”, säger Hans Zachrisson, utvecklingschef på Renova. ”Och eftersom föraren inte behöver klättra in och ut ur hytten vid varje start och stopp, är det mindre risk för arbetsrelaterade skador på knä och andra leder.”

Styrning, växelval och hastighet är automatiserad, och den stannar automatiskt om ett hinder plötsligt dyker upp på vägen. Men Volvo säger att lastbilarna introduceras i ”varierande grad av automatisering” beroende på miljön.

Sopbilstestet kommer att pågå året ut, följt av en utvärdering som innebär att ta reda på hur förarna, andra bilister och invånare känner för de självkörande sopbilarna. 

Annons
Annons
Rulla till toppen