Skrämmande film: Så mycket säkrare är en ny bil – "gamlingen" får noll stjärnor

Skrämmande film: Så mycket säkrare är en ny bil – "gamlingen" får noll stjärnor

Ibland känns det som att bilbranschen inte tar särskilt stora kliv när det gäller säkerhet. Krockkuddar hit och antisladdsystem dit, men i slutänden är det fortfarande en plåtlåda på hjul. Hur stor kan skillnaden vara?

Ganska stor, visar det sig.

I ett nytt test jämförs en Toyota Auris från 2015 med en Toyota Corolla från 1998. Bilarna frontalkrockar när de körs i 65 km/h och filmen visar den enorma kraften som personerna i den äldre bilen utsätts för. Den har inte alls samma deformationszoner, vridstyvhet och säkerhetsutrustning som den nyare bilen. Testet gjordes av Australiens och Nya Zeelands oberoende krocktestinstitut ANCAP.

Se resultatet före och efter krocktestet – dra i reglaget!

Den gamla Corollan har extremt hög risk för att ge föraren en allvarlig huvud-, bröst- eller benskada. Resultatet blir 0,4 av 16 poäng vilket motsvarar noll stjärnor.

"Den nuvarande modellen presterade däremot väldigt bra med ett femstjärnigt betyg för skyddet, med 12,93 av 16 poäng", säger James Goodwin, vd för ANCAP.

"Säkerhet är ingen lyx och vi vill att alla ska vara säkra på vägen. Bilköparna bör titta på den säkraste bilen de har råd med och den säkraste bilen som passar behoven", fortsätter han.

Tidigare i år gjordes ett liknande test av Euro NCAP där en Honda Jazz visar sig vara många gånger säkrare än en 20 år gammal Rover 100, och förra året gjordes ett test mellan nya Nissan Versa och dess föregångare med noll stjärnor i krocktest.

Risken för en dödlig skada är fyra gånger högre i en gammal bil, enligt ANCAP.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker krocksäkerhet är viktigt när jag väljer bil.
265
13