BMW M8 är officiell – och M8 GTE ska tävla på Le Mans

BMW M8 är officiell – och M8 GTE ska tävla på Le Mans
Nya BMW M8 blir en ersättare till M6, då 6-serien läggs ner och efterträds av nya 8-serien. Motorljudet låter lovande!

BMW M8 är en av de mest berömda modellerna som aldrig serieproducerades. 1991 byggde BMW en M8-prototyp med 550 hk stark V12-motor, men längre än så kom man inte.

Men nu ska det bli ändring på det – BMW har meddelat att man ska bygga en M8:a och bilen premiärvisades under helgens tävlingar på Nürburgring. Visserligen kraftigt maskerad, men det är inte allt för svårt att gissa till sig formerna på nya M8.

Nya BMW M8 blir en ersättare till M6, då 6-serien läggs ner och efterträds av nya 8-serien. BMW M8 får med all sannolikhet en liknande 4,4-liters V8-motor som M5 med en bit över 600 hk. I den drivlinan ingår även BMW:s nya M xDrive, den variabla fyrhjulsdriften som går att slå av för att ren bakhjulsdrift.

Men det utesluter inte att BMW också bygger en M860i med V12-motor. Även om efterfrågan på V12-motor är rätt liten så finns det marknader där de modellerna fyller ett behov.

Enligt BMW har utvecklingen av nya 8-serien och M8 skett parallellt, det är alltså inget senkommet beslut att göra verklighet av M8-modellen. Ovanpå detta ska BMW dessutom bygga en ny racebil – BMW M8 GTE. Arbetet med racebilen är i full gång, enligt BMW:s motorsportchef Jens Marquardt, och målet är att återvända till 24-timmars på Le Mans med ett fabriksteam. Racebilen BMW M8 GTE ska debutera på Daytona, 24-timmarsloppet, i januari 2018.

Kommer ni ihåg? BMW M8 som prototyp från 1991. Tyvärr blev den inte godkänd av styrelsen, den gången. V12-motorn bestod av två sammanbyggda M3-sexor och gav 550 hk, en fantastisk toppeffekt i början av 90-talet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Tack BMW – äntligen får vi en M8!
107
2