Lotus kan hjälpa Volvo att bli snabbare

Nu får Audi Sport, BMW M och Mercedes-AMG se upp. Volvo kan få hjälp från sitt nya syskon att chassioptimera sina prestandamodeller från Polestar.
Annons

Lotus kan hjälpa Volvo att bli snabbare
Volvo S60 Polestar var den snabbaste fyrdörrarsbilen på Nürburgring förra året med tiden 7:51,1.

Volvo satsar stort på utvecklingen av sina prestandamodeller med Polestar-logga. Och det är en mycket lyckad satsning, vilket inte minst bevisas av att Volvo S60 Polestar under förra året var den snabbaste fyrdörrarsbilen på Nürburgring med tiden 7:51,1, fram till Alfa Romeo dök upp med Giulia Quadrifoglio som nu är rekordinnehavare.

De som följt nyheterna vet att Volvos kinesiska ägare blir ägare (i alla fall en del av) Lotus, då Geely har köpt 49 procent av Proton, som äger Lotus Cars. Det betyder att Volvo i framtiden kan få hjälp från en av de bästa i branschen, i alla fall vad gäller chassioptimering.

Lotus, som (förutom att skapa lätta sportbilar) har en lång historia som experter på chassioptimering av andra biltillverkares bilar, bland annat Aston Martin DB9 och Nissan GT-R.

Lotus kan hjälpa Volvo att bli snabbare

”Lotus expertis skulle uppskattas”, säger Roger Wallgren, Volvoingenjör med fokus på kördynamik, till Drive. ”Jag ser inga problem, utan tror att deras kunskaper skulle vara användbara över hela produktlinjen”, säger Wallgren.

Det här är knappast en bekräftelse på vad som ska komma, men det lämnar onekligen dörren öppen för möjligheten att Lotus kan bidra till prestandaförbättringar hos Volvo, särskilt i Polestar-modellerna. Och det skulle för övrigt inte skulle inte vara första gången Lotus bidrar med kunnande i en Volvo, på 80-talet stod Lotus bakom delar av chassit i klassiska 480-modellen.

Nu väntar vi på en ny generation av Polestar-modeller som kan ta sig an Audi Sport, BMW M och Mercedes-AMG – och med Lotus-tuning kanske kan Volvo kan ta täten. 

Annons
Annons
Rulla till toppen