Ny studie visar: Bensinbilar spyr ut farliga partiklar

I korthet • När det gäller partiklar kan en bensinbil med direktinsprutning släppa ut 1.700 gånger mer farliga utsläpp än EU:s gränsvärde för ren luft....
Annons

I korthet

• När det gäller partiklar kan en bensinbil med direktinsprutning släppa ut 1.700 gånger mer farliga utsläpp än EU:s gränsvärde för ren luft.

• Dieselbilen i studien lyckas betydligt bättre tack vare partikelfiltret – den överskrider ”bara” gränsvärdet 45 gånger.

Dieselbilar brukar ofta få kritik för att de släpper ut farliga partiklar. Det problemet har minskat avsevärt med hjälp av moderna partikelfilter, även om dieslarna fortfarande orsakar mängder av andra utsläpp.

När det gäller partiklar kan bensinbilar med direktinsprutning i många fall vara värre än dieselbilar. En schweizisk studie visar att direktinsprutade bensinmotorer kan släppa uppemot 1.700 gånger mer farliga partiklar än EU:s gränsvärde för ren luft.

Även här kan lösningen heta partikelfilter, och det är något som fler biltillverkare nu satsar på även för bensinmotorer.

Både nya och gamla bilar

När biltillverkarna i allt högre grad går över från större motorer utan överladdning till mindre motorer med turbo blir det också allt vanligare med direktinsprutning. Den här strategin sänker förbrukningen i testlabbet men siffrorna i verklig trafik ser ofta helt annorlunda ut.

Den här studien har tittat på sju bensinbilar med direktinsprutning där den äldsta, en Mitsubishi Carisma, är från 2001 och ska uppfylla Euro 3-utsläppskraven. Som jämförelse togs också en Peugeot 4008 från 2013 med en dieselmotor som klarar Euro 5b-kraven med.

Alla bilarna testades enligt den nya WLTP-körcykeln som är mer verklighetsnära än den nuvarande NEDC-körcykeln.

Ny studie visar: Bensinbilar spyr ut farliga partiklar

Mellan 10 och 100 gånger värre än dieselbilen

Resultatet är skrämmande: bensinbilarna släpper ut mellan 10 och 100 gånger fler partiklar än den dieseldrivna Peugeoten. Partiklarna stannar kvar i kroppen och tar sig in i små håligheter i exempelvis lungorna, och de kan komma in i blodomloppet.

Partiklarna är heller inte det enda problemet med direktinsprutade bensinbilar. Den klarröda stapeln i grafiken nedan är bensopyren, ett cancerframkallande ämne som finns i tobaksrök som klassas som hälsofarligt även i mycket små doser av Världshälsoorganisationen, WHO.

En kubikmeter avgaser från bensinbilar med direktinsprutning kan enligt den här studien ha uppemot 1.700 gånger högre utsläpp än EU:s gräns för ren luft. Volvon i testet, en V60, är 300 gånger värre än gränsvärdet. Dieselbilen överskred den gränsen ”bara” 45 gånger.


Ny studie visar: Bensinbilar spyr ut farliga partiklar
Annons
Annons
Rulla till toppen