Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil

Två saker avgör om du får din bil såld snabbt på nätet: priset och bilderna. Bra bilder säljer din bil snabbare. Det är busenkelt att ta bra bilder och kostar dig inget extra. Följ våra tips så säljer du din bil med bättre förtjänst.
Annons

Ska du sälja en silvergrå Volvo V70 finns det bara två saker som får den att sticka ut bland alla andra annonser: priset och bilderna. I den här artikeln ska vi lära dig hur du optimerar bilderna för att få din bil såld snabbt och till ett bra pris.

Det bästa med bra annonsbilder är att de inte behöver kosta dig något extra. Allt som krävs är en smula tankemöda och lite extra tid. Följ våra tio tips här nedan och skapa klart bättre annonsbilder som fångar läsarens intresse. Då säljer du bilen snabbare och behöver inte gå ner i pris för att locka köpare.

Motsatsen till bra annonsbilder kan däremot kosta dig pengar i form av lång väntetid på en köpare och ett lägre slutpris. Oattraktiva bilar kan behöva ett riktigt lågt lockpris för att överhuvud taget bli sålda – och det vill du gärna undvika.

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Mörka bilar är knepiga att fotografera. Försök få något ljust som speglar sig i lacken, en himmel eller en ljus byggnad/staket eller liknande. Tända strålkastare signalerar att bilen är igång, ger ett mer aktivt intryck och visar varselljusets utseende.

1. BILEN SKA VARA SNYGG
Egentligen säljer du inte bara en bil, du säljer drömmen om en ny bil. Köparen vill att nästa bil ska bli något riktigt bra och hoppas intensivt på att denna önskan blir uppfylld. Även om du själv inte tycker att bilens utseende är det viktigaste så tittar de flesta köpare bara efter de snyggaste bilarna.

Innan fotograferingen ska du tvätta bilen, snygga till inredningen och göra allting prydligt. Även om inte de minsta smutskornen syns på bild är det helhetsintrycket som är viktigt. Yttre och inre plastdetaljer kan behöva snyggas till med vinylspray. Däcksidorna brukar se grå och smutstråkiga ut på bild, det finns speciella bilvårdsprodukter för dessa också och skillnaden på bild blir jättestor.

Amerikanska konsumentundersökningar visar att de positiva känslorna överväger kraftigt vid köp av en begagnad bil. Du möter alltså med stor sannolikhet en köpare som vill bli positivt överraskad – se till att han eller hon blir det, från första bilden till att kontraktet är underskrivet!

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Solsken mitt på dagen ger ett hårt ljus med mörka skuggor. Försök istället välja tidig morgon eller kvällssol. När solen står lågt blir färgtemperaturen varmare. En svart bil, som ovan, får liv och lyster i lacken om solen ligger lågt.

2. VÄLJ RÄTT TILLFÄLLE FÖR FOTOGRAFERING
Fotografera är egentligen att ”måla med ljus”. Finns det inget bra ljus blir det tråkiga bilder. För lite ljus ger sämre färger och korniga bilder, undvik det. Eftersom bilar är stora får man fotografera utomhus och då ibland vänta in ett bra ljus.

Vad är då bra ljus? Starkt solsken mitt på dagen kan låta bra men rent fotomässigt ger det hårda skuggor och ganska trist belysning. Några tunna moln som mildrar det hårda ljuset är bättre. Tunga moln kan ge en dramatisk himmel men färgtemperaturen blir blåaktig, vilket syns tydligt (och inte är så snyggt) på till exempel vita bilar. Av samma skäl bör du inte ta bilbilder när det regnar. Regn är inte positivt, för de flesta.

Bästa ljuset är solsken tidigt eller sent på dagen. Färgtemperaturen blir varmare och det låga ljuset kan ge en mycket vacker belysning av en bilkaross. Svarta bilar kan vara väldigt svåra att fotografera i solljus mitt på dagen (allt man ser är en svart fläck) men sent på kvällen kan den solröda himlen spegla sig i lacken och ge en dödsläcker effekt.

Många bilhandlare fotograferar sina bilar inomhus, i lysrörsljus. Det ger en grön ton i bilderna som är svår att få bort. Försök att undvika lysrörsljus, det blir sällan bra.

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Ta ett närgånget foto på inredningen, visa finesserna. Tänk på att damm syns väldigt väl när man går nära, torka med mikrofiberduk först.

3. INTERIÖREN ÄR VIKTIG
En bils utseende är förstås viktigt men ofta underskattar man hur betydelsefull interiören är för en bilköpare.

Det gäller därför att inte bara ta en massa snygga exteriörbilder utan välja ut tre-fyra bilder på inredningen. En välstädad, snygg inredning säger en hel del om en bils skick.

När du tar interiörbilder gäller det att undvika infallande solljus, då blir det en enorm skillnad i exponeringsljus mellan de olika ytorna. Bästa sättet att få en lyckad interiörbild är att ställa bilen i skugga, det ger en smula blåaktig färgton (går att justera i datorn) men det mjuka ljuset framhäver inredningen mycket bättre.

Med en mobiltelefonkamera har man ofta en extremt bra närgräns för skärpan, vilket gör att man enkelt kan gå mycket nära till exempel instrumenttavlan och ta snygga bilder.

Har man inte vidvinkel på kameran är det bäst att sätta sig i baksätet, ta av nackstöden på framstolarna (om möjligt) och vrida bak ryggstöden så mycket det går. Att fotografera inredningen inomhus brukar vara svårt då ljusmängden sällan räcker till. Plåta istället utomhus och i skugga – då blir det bra!

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Ren bil, snygg vinkel men kanske lite rörig bakgrund. Och bilar ska inte stå på gräsmattor. Tre interörbilder, vilket är bra. Men optimala antalet bilder i en bilannons är nio – några fler skulle alltså behövas.

4. VÄLJ DET OPTIMALA ANTALET BILDER
Amerikanska undersökningar visar att 85 procent av alla bilköpare inleder processen på nätet. Varje bilköpare spenderar mycket tid med att leta efter rätt bil. Om du förenklar sökprocessen för bilköparen ökar det möjligheten att det blir just ditt objekt som väljs ut.

All tid vid skärmen gör att bilköparen tröttnar på många bilder och allt för mycket information. Det gäller att utforma annonstexten enkelt och rakt på sak, men gärna lite personligt ändå. För många bilder på bilen är inte bra och företaget CarStory har funnit att det optimala antalet bilder är nio. För få bilder ger inte tillräckligt med information men fler bilder än nio gör att bilköparen tröttnar.

Enligt CarStory finns det tre saker som optimerar din bils möjlighet att bli såld och det är rätt pris, lagom många bilder (9) samt att säljaren framhåller de viktigaste egenskaperna och tillvalen.

Blocket ger möjlighet att ha över 20 bilder. Ska du sälja en ovanlig bil med många specialdetaljer kan det vara en fördel att utnyttja det maximala antalet bilder.

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Ägaren till den här lågmilade Golf GTI:n har inte fått bilen såld på två månader och priset är sänkt med 14.000 kronor. Bilen ser attraktiv ut, men det syns tyvärr inte på bilderna i annonsen. Undvik hårt ljus mitt på dagen och låt inte halva bilen stå i skugga.

5. OPTIMERA ÖPPNINGSBILDEN
Du får bara en chans att göra ett bra, positivt första intryck. På någon eller några sekunder kan allt avgöras, om det blir en fortsättning eller ej. Det gäller vid dating och det gäller även för bilannonser på nätet.

Den bild du väljer som ”nummer 1” måste vara det absolut bästa du kan prestera. Snygg vinkel, rätt ljus, bästa sidan av bilen. I det sammanhanget ska du tänka på att bilens vänstra sida upplevs som mer attraktiv än den högra. Kan låta märkligt, men det är för att man associerar bilkörning med att öppna förardörren. Britterna tycker precis tvärtom, de gillar högersidan bättre (för där sitter ratten på deras bilar).

Fronten på bilen är ”ansiktet”. En öppningsbild bakifrån kan göra ett annorlunda intryck, vilket är bra ibland (speciellt på vanliga bilmodeller) men fronten är viktigast.

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Bilar får gärna vara i rörelse. Ta hjälp av en kompis och gör en panoreringsbild. Testa med lång slutartid.

Bilden som syns först på sajten ska vara så ren som det bara går. Helst svart asfalt, blå himmel och en snygg bil – inget mer. Försök undvika stolpar som växer upp ur taket på bilen, streck i asfalten och framför allt ingen snö (om det inte är ett jämnt och snyggt snötäcke). Ett gammalt fototrick är att ta en vattenslang och blöta ner asfalten framför bilen, då mörknar asfalten och bilen speglar sig i den blöta ytan.

Alla trick är tillåtna när det gäller att ta en snygg bild. Men ställ inte in saker i bilden som inte har med ämnet att göra. Även om din syster eller flickvän är kanonsnygg i bikini gör hon inte bilen mera lättsåld. Söta hundar brukar gå hem i de flesta sammanhang men inte när man ska sälja bilar, hundlukt är väldigt svårt att få bort.

Ställ aldrig en bil på en gräsmatta, bilar är inte hästar eller får, bilar körs på asfalt. En bil som ställs på en gräsmatta står där enbart för att den ska fotograferas, annars har man aldrig bilar på gräsmatta. Bilar i rörelse upplevs alltid som positivt, har du möjlighet att ta en panoreringsbild eller medåkningsbild så gör det.

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Den här bucklan i bakluckan skulle vara enkel att dölja med photoshop – men luras inte. Köparen tappar allt förtroende för dig om han eller hon upptäcker att du förskönat bilderna på bilen.

6. LJUG INTE – INGEN BILDMANIPULATION
Moderna bildbehandlingsprogram som exempelvis photoshop är enormt kraftfulla verktyg. Men frestas inte att ta bort parkeringsskador och rostiga hjulhuskanter. När köparen upptäcker fusket förlorar du allt förtroende och affären blir kanske inte av.

Gör tvärtom istället, ta detaljbilder av de skador/rost som finns. Lägg inte ut dessa i annonsen, men ha fotona redo om det uppstår frågor. Att köpare vill ser mer av skadorna är vanligt.

Erbjud att maila kompletterande bilder. Ärlighet varar längst, även när det gäller bilförsäljning.

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Man ska utnyttja bildytan men avhuggna bilder är inte vackert. Undvik sånt här. Se till att det inte finns störande saker i bakgrunden, som till exempel en Subaru som växer upp från taket…

7. ANVÄND RÄTT FORMAT
Utnyttja utrymmet i bildens format. Låt bilen sträcka ut från kant till kant i bilden. Det är ganska meningslöst att ta en bild där bilen bara utgör 20 procent av bildytan och resten är asfalt och himmel. ”En bild säger mer än tusen ord”, men låt hela bildytan berätta med alla tusen orden.

”Avhuggna” bilder är inte snyggt, försök att undvika det. Extrema vidvinkelbilder blir sällan bra när man fotograferar bilar.

De flesta sajter för bilannonser har inte byggt in möjligheten till stora bildformat. Man är hänvisad till en viss maxstorlek. Blocket har till exempel en maxbredd på 1280 pixlar och maxhöjden är 960 pixlar. Den stora storleken får man fram genom att klicka på ”Visa alla bilder”.

Bilder på webben har alltid 72 dpi (bildpunkter per tum). Att skicka in en bild som är 2.000 pixlar bred tjänar du alltså inget alls på, den kommer ändå att visas på Blocket som 1280 pixlar bred. Däremot kan du spara original bildformat och maila till en köpare, om det efterfrågas större och bättre bilder.

Blocket använder ett förhållande mellan bredd och höjd som är 4:3, vilket de flesta kameror också har (på ett ungefär). När du tittar i sökaren och placerat bilen rätt i bredd så ser du även hur mycket av bildhöjden som kommer med (= allt du ser i höjdled). Därför kan du ”komponera” din bild till rätt utseende redan i sökaren (eller skärmen). Försök utnyttja bildytan maximalt både i bredd och höjd.

Ska du justera bilderna i datorn är det enklast att redan från början ställa ner storleken till Blockets maxgräns, alltså 1280×960. De flesta bildbehandlingsprogram har möjlighet att ställa skärpan och det gör du bäst med rätt mått på bilden. Överdriv inte skärpan, då blir det taggigt och konstigt.

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
En kompaktkamera (uppe till vänster) ger fler möjligheter till bra bilder, jämfört med mobilkameran. En systemkamera, till höger, är förstås ännu bättre för att få ett lyckat resultat. Mobilkamera kan fungera, men snygga bilder som står ut i mängden skapar du med en ”riktig” kamera.

8. ANVÄND LÄMPLIG KAMERA
Många tar sina Blocket-bilder med mobilkameran. Inget ont i det, moderna mobiler har kameror som ger högupplösta bilder och skärpedjupet är stort.

Men ibland vill man kanske ha ett kort skärpedjup för att bakgrunden ska bli suddig och inte störa motivet i centrum av bilden. Då behövs det en kompaktkamera med zoomobjektiv eller ännu hellre en systemkamera. Har du ingen egen kamera kanske det går att låna från någon?

Att kunna variera skärpedjup och objektivlängd påverkar bildkaraktären mer än man kanske tror. Det går även att blanda bilderna, inredningsbilder kan exempelvis vara enklare att ta med mobilen. Tänk dock på att justera färgtemperaturen till ungefär samma nivåer på bilderna.

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Har du ett vansinnigt snyggt motorrum, då signalerar det att du håller hela bilen snygg (inte bara utsidan). Motorbilder är inte vanliga bland annonserna, men för de teknikintresserade är de viktiga.

9. BERÄTTA OM BILENS FÖRDELAR
Tänk på att alla inte är lika välinformerade om bilmodellen som du själv. Berätta om de positiva egenskaperna i annonstexten men glöm inte att även lyfta fram dessa i bild. De flesta bilköpare tittar på bilderna först och läser texten till sist.

Finns det till exempel ett ovanligt rymligt bagageutrymme så varför inte ta en bild på det? Smarta förvaringsutrymmen – ta en bild på det också. Är bilen toksnygg i en speciell vinkel – givetvis ska du ha med just den bilden i annonsen.

Inredningsbilder är viktiga, det berättade vi tidigare. Finns det någon finess eller specialdetalj så ta gärna en bild på det. Detaljer som speciellt yngre bilköpare letar efter är USB-uttag och möjlighet att ansluta mobilen till bilen, på olika sätt. Du kan göra en övertydlig bild med mobilen inkopplad, om det går. Var inte rädd för att vara ”övertydlig”, det behövs.

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Teleobjektiv och lite lägre vinkel gör att bilen ser snyggare ut. Här står bilen i en aningens nedförbacke också, ger lite mera dynamik i bilden. Bakgrunden är mörk och suddig, vilket får den silvergrå Volvon att ”hoppa ut ur bilden”. Notera också att strålkastarna är på, det ger en mera aktiv känsla över bilden.

10. VÄLJ EN LÅG VINKEL
Tittar du på annonsbilder på Blocket så upptäcker du ganska snart att den absoluta majoriteten är tagna av en person som står upp. Kameran används från en ”hög höjd”, vilket sällan är en fördel vid bilfotografering. Nackdelen med det är att en bild framifrån då består av väldigt mycket motorhuv och den speglar färgen på himlen. Är det gråväder ser bilens kulör tråkig ut.

Välj istället en lägre höjd och gärna också ett teleobjektiv, helt plötsligt är bilen tre gånger snyggare! Samma bil, samma ljus men ändå mycket bättre. Tittar du på reklambilder av bilar så ser du att de ofta är tagna i låg vinkel med teleobjektiv. Simpelt knep, men det gör verkligen skillnad.

En låg vinkel gör det också lättare att undvika skuggan av sig själv i bilden. Bara amatörer låter fotografens skugga synas i bild.

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Nils Jangen gjorde en fantastisk annons med väldigt rolig text och ett bildmontage som väckte intresse. En av de mest lästa annonserna på Blocket!

LÄR DIG REGLERNA – OCH GÖR TVÄRTOM
Det tio tipsen vi gett här ovan är en bra start. Men man ska inte vara rädd för att bryta mot regler och göra något okonventionellt.

Äldre bilar i bruksmässigt skick vinner på en bild som väcker intresse. Till exempel av att man gör ett bildmontage eller hittar på en kul vinkel med humor.

Ett av de bättre exemplen på okonventionell bilannons är den som Nils Jangen gjorde i början av 2014. Han skulle sälja sin bedagade Subaru Justy och skrev en annonstext som var så bra att han fick 200 (!) jobberbjudande. Turligt nog lyckades vi på auto motor & sport anställa Nils först av alla och han spenderade en del av våren här i Solna på ett vikariat. Lär dig alla regler – och bryt dem sedan, då skapar du en annons som står ut i mängden.

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Här har du fem snabba tips som gör att dina Blocket-bilder blir bättre.
Fem snabba fototips för Blocket

1. TÄND LJUSET
Moderna bilar har varselljus och deras design är en väsentlig del av karaktären på bilen. Slå på ljuset eller låt bilen gå på tomgång när du tar bilden. Tända strålkastare får bilen att se ”aktiv ut”.

2. LUGN BAKGRUND
Försök att tänka på bakgrunden. Stolpar, byggnader, människor, andra bilar och allt annat som kan störa huvudmotivet ska man undvika. Med en manuell kamera kan man ställa in ett kort skärpedjup, då blir bilen skarp och bakgrunden suddig.

3. SPEGLA LJUSET
Mörka bilar kan bli helt ”döda” i lacken. Försök därför spegla ljusa ytor för att få fram karossens form. Här är det en sjö och sen eftermiddagssol till höger (utanför bilden) vilket speglar sig i sidan.

4. VINKLA BILEN
En bil måste inte alltid stå rakt. Prova med att vinkla kameran något och se vad som händer. Digitalkameror har den fördelen att man kan ta hur många bilder som helst, utan att det kostar något. Testa dig fram till vad som ser bäst ut.

5. VRID IN HJULEN
Hjulsidan eller fälgen är en viktig del av bilens design. Den får gärna synas och det gör man genom att vrida ratten något. Vrid aldrig upp däcket mot kameran, då försvinner fälgen och bilen ser betydligt tråkigare ut.

 

Knepen: Så får du maximalt betalt för din bil
Ljuset är rätt i bilden, men i övrigt finns det en hel del att förbättra för att den här V70:an ska stå ut i mängden.

Finn fem fel i bilden ovan

Vi återvänder till annonsen som vi använt för att illustrera den här artikeln. Långt ifrån dåliga bilder, men ändå finns det mycket att förbättra som skulle ge den här Volvon mer uppmärksamhet och bli såld snabbt.

PUNKT 2:
Välj rätt tillfälle för fotograferingen. Här är ljuset bra, sannolikt sent på eftermiddagen och man ser himlen spegla sig i den mörka lacken. Däremot borde bilden exponerats en aning ljusare, bakgrunden är rätt men bilen blir något för mörk. Använd exponeringsjustering på kameran, om det finns, för att få bilen perfekt. Likaså borde ägaren flyttat bilen på parkeringen för att få ljuset rätt i varje vinkel.

PUNKT 4:
Lagom många bilder. I det här fallet har bilägaren lagt in tio bilder, det är betydligt mera än snittet på Blocket. Men variationen kunde ha varit större. Och vad är det som gör just den här bilen speciell? Det senare framgår inte av bilderna. Nio bilder är optimalt.

PUNKT 5:
Optimera öppningsbilden. En bild där bilen fyller ut bättre vore att föredra. Lite lägre position på kameran också, tack. Rörig bakgrund, men vi har sett mycket värre exempel.

PUNKT 7:
Använd rätt format. Två tredjedelar av den här bilden innehåller ingen information om bilen. Vi ser en tråkig parkering och ett skogsparti – men det gör oss inte mer sugna att shoppa V70. Ta ett steg närmare, det är en god minnesregel som gäller vid nästan all fotografering.

PUNKT 10:
Välj en låg vinkel. Den här bilden är tagen på precis samma sätt som nästan alla bilder på Blocket – alldeles för högt. Lite lägre vinkel hade gjort bilen mycket snyggare. Gärna ett teleobjektiv också.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen