Nya Opel Insignia Grand Sport är stor och prisvärd

Opels mellanklassmodell har blivit rejält stor men ändå minskat i vikt. Innebär det att man förlorat något av den trygga känslan som märket står för? Vi har provkört Insignia med en ny effektiv bensinmotor. Provkörningen kommer från auto motor & sport nr 9-2017.
Annons

Nya Opel Insignia Grand Sport är stor och prisvärd
Provkörningen kommer från auto motor & sport nr 9-2017. Läs mer.

Insignia har efter nio år fått en helt ny arkitektur och en kaross med modernt formspråk. Samtidigt vill Opel visa att de också har en stor och bekväm bil i sortimentet vilket inneburit att Insignia växt både på både längden och bredden. Detta har två sidor. Det är en smula opraktiskt då det passar dåligt in i infrastrukturen i många europeiska tätorter. Bilen är med sin längd av 490 cm bara några centimeter kortare än en Mercedes E-klass. Men nu kommer poängen: trots att Insignia vuxit har den inte blivit tyngre, tvärtom. Grand Sport, sedanmodellen, är 170 kg lättare än föregående modell.

Det finns naturligtvis fördelar med storleken också. Den invändiga bredden har ökat med 32 cm fram och med 25 cm i baksätet. Baksätespassagerarna har fått 92 mm mer benutrymme att glädjas åt. Detta gör att en lång förare som jag kan skjuta stolen rejält långt bakåt utan att höra klagomål från baksätet. 

Framstolarna är av mycket hög klass och har naturligtvis minne men är också ventilerade och har i vissa utföranden även inbyggd massage. Som en motsats till suvkulturen finns här en möjlighet att sitta riktigt lågt (-30 mm jämfört med nuvarande modell) och även det uppskattas av en förare som är 190 cm. Dessutom är hela bilen sänkt med 29 mm. Detta ger en oöverträffad känsla av kontroll när man sitter så nära vägbanan. Storleken ger också fördelar i väl tilltagna dörrar för ett bekvämt insteg. Dessutom är bagageluckan stor som en helikopterlandningsplatta. Underlättar lastning men här skulle verkligen behövas en elektrisk manövrering då luckan är tung och nästan omöjlig att nå för en kort person när den är öppen.

Nya Opel Insignia Grand Sport är stor och prisvärd
Det märks att Opel tänkt igenom bilen rejält med fokus på vad de åkande kan behöva.

Testbilen hade en helt ny 1,5-liters bensinmotor på 165 hk. Detta är en vidareutveckling av 1,4-liters-motorn i nuvarande Astra. Vidare finns en tvåliters bensinmotor på 260 hk och en lika stor diesel på 170 hk. Alla med turbo förstås. Stopp/start-funktion är standard för alla motoralternativ. Växellådorna är en 6-växlad manuell eller en 6-stegad automat men även en 8-stegad automat finns tillgänglig i kombination med tvålitersmotorerna. Automaterna är av traditionell typ och således inga dubbelkopplingslådor. Toppmodellerna inom varje kategori finns även med fyrhjulsdrivning och då med aktiv fördelning av kraften mellan bakhjulen. Differential saknas och kraften fördelas istället med två lamellpaket.

Då Insignia inte är särskilt tung räcker 1,5-litersmotorn väl till. Skillnaden i prestanda jämfört med tvålitersmodellen känns inte särskilt stor och motiverar knappast pristillägget på 50.000 kr men då får man ju förstås den 8-stegade automaten och fyrhjulsdrivning samt den intelligenta bakaxeln. Prisbilden är tilltalande med ett pris på 229.900 kr för basmodellen som även den är välutrustad. Här ingår elektrisk handbroms, trafikskyltsavläsning för hastigheten, autobroms, nyckelfri öppning, parkeringssensorer, automatiskt avbländande innerbackspegel och tvåzons klimatanläggning. Väljer man det något dyrare Business-utförandet får man även backkamera och navigation med 8-tums pekskärm och kartor över hela Europa. En detalj som uppvärmd läderratt är standard på alla modeller. Vad som inte är standard, men som kan vara praktiskt att ha mot bakgrund av den nämnda närsikten, är en aktiv parkeringsassistans som går att få som tillval i Business-utförandet för högst humana 5.900 kr. Allt detta gör Insignia till en mycket prisvärd bil.

Nya Opel Insignia Grand Sport är stor och prisvärd
Prydlig förar­plats med flera ”designinslag”. En lång förare njuter av det bättre utrymmet.

För att underlätta körningen finns en head up-display i vindrutan. Denna är mycket tydlig men tyvärr växlar bilden hela tiden mellan exempelvis hastighet- och navigationsinformation. Den övriga instrumenteringen är ovanligt rikhaltig och bra presenterad. Det märks att Opel tänkt igenom bilen rejält med fokus på vad de åkande kan behöva. Opel vill inte klassa bilen som en premiumbil men använder ändå gärna uttrycket när de beskriver den. Man siktar nog hellre på privata familjebilskunder och naturligtvis tjänstebilssektorn. Det mesta är rejält och funktionellt utfört men det saknas ändå inte pikanta detaljer som att man, i ett Exclusive-utförande, kan välja precis vilken färg man vill på bilen och kanske den roligaste detaljen av den alla, ”engine sound enhancer”. Ett tillbehör som genom ljudanläggningen ger mer motorljud i kupén! 

Kombiversionen kallas Sports Tourer och kommer till Sverige i september 2017. Även den mycket snyggt formgiven och med ökad lastkapacitet jämfört med nuvarande modell. Lastvolym med baksätet uppfällt är 560 liter och med det nedfällt 1.665 liter (mer än 130 liter mer än den nuvarande modellen). Pristillägget blir 8.000 kr jämfört med Grand Sport och motorutbudet är detsamma. Viktminskningen blir här hela 200 kg. En välbehövlig utrustningsdetalj finns också, nämligen en elektrisk öppning av bakluckan med så kallad tåflört. 

TEKNISKA DATA: Insignia Grand Sport 1,5 Turbo

MOTOR: R4 bensinturbo,1 490 cm3, 165 hk vid 5 600 r/min, 200 Nm vid 2.000–4.500 r/min, 6-växlad manuell låda, framhjulsdrift.

KAROSS: L/b/h 4.897/1.863/1.455 mm. Axelavstånd 2.829 mm. Tjänstevikt 1.472 kg. Bagagevolym 490–1.450 liter.

PRESTANDA: 0–100 km/h 8,9 sek. Toppfart 222 km/h. Förbrukning 6,0 l/100 km. CO2 136 g/km. 

PRIS: Från 229.900 kronor (Enjoy), 259.900 kronor (Business). Aktuell i juni (Sports Tourer i september).

SUMMERING

PLUS: Priset, väghållningen, utrymmena, den sänkta vikten.  

MINUS: Närsikten, bakluckans storlek.

Provkörningen kommer från auto motor & sport nr 9-2017

Nya Opel Insignia Grand Sport är stor och prisvärd
Kombin kallas Sports Tourer och har ett pristillägg på 8.000 kr.
Annons
Annons
Rulla till toppen