Volvo P1800 hade ett okänt syskon – floppade totalt

Volvo ville utmana Chevrolet Corvette – men P1900-modellen floppade och lades ned efter bara 68 exemplar. Dåvarande Volvochefen tog en provtur över en helg, men blev allt annat än nöjd...
Annons

Volvo P1800 hade ett okänt syskon – floppade totalt
Någon försäljningssuccé blev den verkligen inte, Volvo P1900 Sport. Men efterföljaren P1800 gick det desto bättre för.

Volvo P1800 har de flesta hört talas om, men föregångaren P1900 är inte alls lika känd.

Under början av 1950-talet hade General Motors lanserat Chevrolet Corvette och dåvarande Volvochefen Assar Gabrielsson ville också kunna erbjuda en öppen sportbil för USA-marknaden. Chevrolet hade tagit hjälp av dåtidens mest namnkunniga företag när det gällde glasfiber – ”Glasspar” – och de fick även hjälpa Volvo att ta fram en glasfiberkaross till P1900.

Glasspar inledde uppdraget 1953 – samma år som Chevrolet Corvette började säljas – och arbetet gick i rasande fart. Lite för snabbt, skulle det visa sig. 1954 var Glasspar färdiga med första prototypen, som fick hård kritik från Volvo. Ramen var för vek, glasfibern sprack och det mesta hade dålig passform.

Men särskilt sportig blev inte Volvo Sport, som modellen kom att kallas. Under huven fanns samma treväxlade låda och 1,4-litersmotor som i Volvo PV444. Motorn hade trimmats upp från 44 till 70 hästkrafter, vilket gav en topphastighet på svindlande 155 km/h.

Volvo drev dock på projektet och vid lanseringen 1955 av Volvo Sport meddelade man att en första serie på 300 bilar var på gång, samtliga för export och då främst till USA.

Från början var Volvo P1900 alltså tänkt att enbart säljas i utlandet, men när försäljningssuccén uteblev ändrade Volvo strategi och började att sälja bilen också i Sverige.

Våren 1956 levererades de första exemplaren av Volvo Sport till kund. Men intresset var svalt och det byggdes bara 44 exemplar första året.

Totalt byggdes endast 68 exemplar 1956–1957 (en del källor hävdar att det var 67 bilar, men i efterhand har det visat sig att två bilar fick samma chassinummer, 20). Cirka 30 bilar exporterades och resten såldes i Sverige. Från början hade Volvo räknat med stora försäljningsframgångar och planerat att bygga en bil om dagen.

Byggkvaliteten var inget vidare och när den nya Volvochefen Gunnar Engellau tog över 1956 bestämde han sig för att lägga ned P1900-modellen direkt, efter att han provkört den över en helg.

”Jag trodde den skulle falla isär!”, ska han ha sagt.

Trots sin uselhet har det stora flertalet Volvo Sport, eller P1900, överlevt. Idag tror man att det existerar ett 50-tal Volvo Sport, varav ett tiotal rullar i Sverige.

Och en annan bra sak med Volvo Sport var att den ledde till att Gunnar Engellau bestämde sig för att göra ett nytt försök, men den här gången i stålplåt. Fyra år senare stod Volvo P1800 klar och den blev en stor framgång, inte minst genom kändisskapet via Roger Moore och TV-serien Helgonet.

Källor: Forgotten FiberglassVolvo Adventures 

Volvo P1800 hade ett okänt syskon – floppade totalt
Volvo P1800 hade ett okänt syskon – floppade totalt

Även Corvette var en katastrof

Som vår läsare Bezor påpekar i sin kommentar nedan hade även Chevrolet Corvette sin beskärda del av barnsjukdomar. Alla älskade designen på Corvette och det skapade en hysterisk efterfrågan, vilket stressade fram en massproduktion av glasfiberkarosser – något som i efterhand visade sig ge stora kvalitetsbrister.

När Corvette testkördes för första gången av dåtidens media ansågs den som dyr, undermotoriserad och full av kvalitetsmissar och barnsjukdomar. Många som förhandsbokat Corvette annullerade sina orders. Mellan slutet av juni 1953 till årsskiftet 1954/1955 tillverkades 3.939 Corvette – men bara 2.863 bilar blev sålda.

År 1955 inleddes alltså med över 1.000 osålda bilar och Corvette var på vippen att bli en mycket kortlivad fotnot i historieböckerna – om det inte vore för en oväntad hjälp utifrån. Här kan du läsa om vad som räddade Corvetten, illustrerad med många fina 1950-talsbilder.

Volvo P1800 hade ett okänt syskon – floppade totalt
Volvo P1800 hade ett okänt syskon – floppade totalt
Annons
Annons
Rulla till toppen