Polisen tog stöldliga på bar gärning – döms till fängelse: "En väldigt lönsam business"

Här flyr en av de dömda tjuvarna från polisen – men alla tre personerna kunde snabbt gripas.

En stöldliga som kommit över bildelar för en miljon kronor har gripits på bar gärning av polisen. Männen får fängelse och utvisning, skriver SVT Nyheter.

De misstänkta tjuvarna krossade rutorna på 16 BMW-bilar på en bilfirma i Nyköping och kom över bland annat rattar, navigationssystem och strålkastare. Inbrottet pågick i åtminstone en timme. Ligan har enligt tingsrätten varit "yrkesskickliga" och planerat stölderna i förväg.

Polisen larmades till en bilfirma i Nyköping där stöldligan var i full gång. När polisen kom till platsen försökte de tre misstänkta fly, men samtliga kunde gripas efter en kortare jakt. Polisen undersökte platsen med hjälp av en tjänstehund som hittade två föremål som kom från gärningsmännen. Hunden är tränad att hitta och markera föremål slängda eller tappade i närtid och alltså inte legat länge.

Männen har nu dömts till fängelse i åtminstone ett år. Därefter ska de utvisas ur landet.

Tjuvarna jobbade mycket effektivt och på en dryg timme hade 16 bilar länsats på prylar.

Den här typen av bildelsstölder har blivit allt vanligare över hela landet. Bilmärkena som drabbas är ofta BMW, Volvo och Volkswagen. De organiserade ligorna monterar bland annat bort strålkastare, navigationssystem och krockkuddar, som sedan försvinner utomlands och säljs.

"Det är tydligt att det här är en väldigt lönsam business och att det någonstans finns en efterfrågan", säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst, till SVT.

Delarna är lättare att frakta ut ur landet än hela bilar. Stölderna kostar enorma belopp för försäkringsbranschen och även tidsmässigt för bilägaren.

Ratt, navigationssystem, iDrive-vred, backspeglar, strålkastare och krockkuddar är några av delarna som är attraktiva för stöldligor.

Delarna exporteras och säljs utomlands till mindre nogräknade verkstäder.

Foto: Polisen

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker polisen borde prioritera den här typen av brott mycket högre.
143
6